Mexicul este tara cu cele mai multe asasinate dupa Siria

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Mexicul a fost in 2016, dupa Siria, tara unde au avut loc cel mai mare numar de asasinate, in special din cauza cartelurilor drogurilor, a anuntat marti, la Londra, Institutul International de Studii Strategice (IISS), potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

“Omuciderile intentionate in 2016 in Mexic au facut 23.000 de victime”, a anuntat Antonio Sampaio, expert IISS, in timp ce in Siria, tara unde razboiul civil face ravagii de sase ani, s-au inregistrat 60.000 de asasinate.

“Se intampla foarte rar ca violenta criminala sa atinga nivelul unui conflict armat. Insa este ceea ce se intampla in triunghiul de nord al Americii Centrale (Honduras, Guatemala si Salvador, cu 16.000 de omucideri) si in special in Mexic”, a adaugat el.

Desi in cele trei tari din America Centrala a fost inregistrata o reducere a numarului de crime, nu este cazul si in Mexic, care a cunoscut o inmultire cu 11% a asasinatelor intre 2015 si 2016.

Conform IISS, aceste violente au aparut in urma deciziei din decembrie 2006 a presedintelui mexican Felipe Calderon de a declara razboi traficului de droguri. “Conflictul care a urmat a adus dezastru in Mexic: 105.000 persoane au fost ucise intre aceasta data (decembrie 2006) si noiembrie 2012”, a afirmat Sampaio.

Inmultirea violentelor intre 2015 si 2016 s-a datorat unei curse a inarmarii intre carteluri, “obiectivul acestor bande criminale fiind de a-si afirma autonomia asupra unor teritorii urbane cu activitati ilicite precum traficul de cocaina, productia de heroina si, in fiecare zi tot mai mult, de laboratoare de droguri sintetice”, a explicat el.

In opinia sa, aceasta se adauga la un context “de slabiciune institutionala si de coruptie raspandita care a infestat statul mexican”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1