MFE a semnat contracte de peste o jumatate de miliard de euro pentru infrastructura de apa in judetele Olt si Satu Mare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Doua contracte de finantare in valoare de peste jumatate de miliard de euro, destinate dezvoltarii infrastructurii de apa si canalizare pentru judetele Olt si Satu Mare, au fost parafate de ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Bolos, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului de resort, transmis miercuri AGERPRES.

Conform sursei citate, este vorba despre un contract in valoare de 285,23 milioane euro (din care 192,62 milioane de euro fonduri europene), aferent proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Olt in perioada 2014-2020”, incheiat intre Ministerul Fondurilor Europene si Compania de Apa Olt S.A.

In urma derularii acestui proiect, peste 160.000 locuitori din judet vor beneficia de apa potabila de calitate, iar pentru aproximativ 174.000 de locuitori echivalenti va fi asigurat transportul si tratarea apei uzate. De asemenea, proiectul va contribui la protejarea mediului inconjurator, asigurand totodata si conformarea cu aquis-ul comunitar in sectorul de apa si apa uzata.

Obiectul contractului cuprinde (pentru segmentul de alimentare cu apa potabila): 79 de puturi forate (front captare) reabilitate, 30 de puturi forate noi; 53,25 km conducte de aductiune reabilitate/inlocuite, 10.465 km conducta aductiune, 96,58 km retele alimentare cu apa reabilitate, 220,72 km retele alimentare cu apa extinse, 13 statii pompare apa potabila construite, 6 statii de pompare apa potabila reabilitate, 7 statii tratare apa potabila reabilitate, 7 statii tratare apa potabila construite; 15 rezervoare de inmagazinare apa.

Localitatile beneficiare sunt Slatina, Caracal, Bals, Corabia, Visina, Potcoava, Scornicesti, Izbiceni, Giuvarasti, Tia Mare, Rusanesti, Farcasele, Dobrosloveni, Balteni, Perieti, Schitu, Babiciu, Gostavatu, Scarisoara, Draganesti Olt, Daneasa, Piatra Olt, Ganeasa, Serbanesti si Crampoia.

Al doilea contract de finantare, „Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, in perioada 2014-2020”, se ridica la 254,58 milioane euro (169,23 milioane din fonduri europene), si a fost incheiat intre Ministerul Fondurilor Europene si S.C. ApaServ Satu Mare S.A. Proiectul are ca scop asigurarea unui grad de conectare la retelele de apa si canalizare de 100% in aria de implementare.

Rezultatele urmarite pe segmentul de alimentare cu apa potabila cuprind: o captare de apa din surse de suprafata construita; 22 de foraje de captare apa bruta subterana reabilitate/construite/echipate; 176 km conducte de aductiune extinse si reabilitate; 16 statii de tratare (clorare) construite; 17 rezervoare de inmagazinare apa potabila construite; 259 km retea de distributie apa potabila extinsa.

Pe partea de canalizare exista in proiect extinderea a 448 km retea de canalizare noua, 133 km de conducta colectoare si cinci statii de epurare apa uzata noi/reabilitare.

Localitatile beneficiare sunt Satu Mare, Negresti Oas, Tasnad, Ardud, Barsau, Batarci, Bogdand, Camarzana, Cauas, Certeze, Craidorolt, Culciu, Doba, Dorolt, Halmeu, Lazuri, Mediesu Aurit, Micula, Odoreu, Orasu Nou, Porumbesti, Sanislau, Santau, Supur, Tarna Mare, Terebesti, Tiream, Tarsolt, Turt, Turulung, Urziceni, Valea Vinului si Vetis.

Datele MFE arata ca, in prezent, rata de contractare in acest sector este 116%, pentru 29 proiecte fazate, cu o valoare de 770 milioane euro si 10 proiecte regionale noi cu o valoare de 2,75 miliarde euro.

Prin astfel de proiecte, Romania asigura conformarea cu prevederile Directivei 98/83/CE in ceea ce priveste calitatea apei prin extinderea/reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa in localitatile din judet, precum si conformarea cu prevederile Directivei 91/271/CEE prin imbunatatirea colectarii si epurarii apelor uzate din aglomerarile mai mari de 2.000 locuitori echivalenti.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2