MFE: Finantare de 682 milioane de euro pentru IGSU, in vederea implementarii masurilor de combatere a raspandirii COVID-19

Comisia Europeana (CE) a aprobat Romaniei suma de 682 milioane de euro pentru a fi alocata Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) pentru implementarea masurilor de combatere a raspandirii COVID-19, informeaza Ministerul Fondurilor Europene (MFE) intr-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Documentul prin care este acordata cea mai mare finantare primita pana in prezent de IGSU a fost parafat, miercuri, de catre ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, si secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne (MAE), Raed Arafat.

„Fondurile europene sunt alocate prioritar in aceasta perioada pe trei paliere: masuri imediate pentru sanatate ce cumuleaza 350 de milioane de euro alocati achizitionarii de echipamente medicale si teste COVID-19 de catre unitatile spitalicesti, carora li se adauga cei 682 de milioane deblocati astazi pentru IGSU. Am reusit, asa cum am promis in sedinta de guvern din data de 18 martie, sa deblocam si sa finalizam acest proiect prioritar pentru sanatatea romanilor. Al doilea palier ce se bazeaza pe finantarea europeana este piata de munca. 300 de milioane de euro au fost alocati persoanelor afectate de somajul tehnic, adica aproximativ 620.000 de salarii de care beneficiaza Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Al treilea palier are in vedere masurile obligatorii pentru revigorarea economiei romanesti cand cadrul social va permite peste cateva luni. Le multumesc colegilor din Minister care lucreaza deja la aceste pachete de proiecte”, a explicat ministrul Marcel Bolos.

La randul sau, Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a subliniat ca, prin proiectul „Viziune 2020”, dotarea cu tehnica si echipamente multirisc de ultima generatie va permite autoritatilor sa ia parte le misiuni ce vor salva vietile romanilor, „dar si, foarte important, imbunatateste managementul interventiei in cazul misiunilor de amploare”.

Potrivit sursei citate, in mod concret, 44 de unitati subordonate IGSU, sapte unitati ce tin de Inspectoratul General de Aviatie din cadrul MAI (IGAv), precum si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABIF) vor beneficia de echipamente ce cresc capacitatea de raspuns de la 13,50 de minute (in 2018) la 12,06 minute, datorita performantelor tehnice superioare, dar si eficientizarii modului de gestionare a interventiilor.

Ministerul Fondurilor Europene precizeaza ca, in cadrul proiectelor implementate pana in prezent, IGSU a achizitionat peste 1.100 ambulante de diferite tipuri, 36 de tabere mobile echipate complet (fiecare avand capacitatea de a trata 200 persoane) si 49 de linii tehnice de intretinere a echipamentelor individuale de protectie.

Proiectele au fost finantate in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu (POSM) si Programului Operational Regional (POR) in perioada de programare 2007-2013, respectiv in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) in actuala perioada de programare (2014-2020). Prin aceste proiecte au fost asigurate si alte dotari necesare pentru situatii de urgenta, valoarea cumulata a acestora fiind de 233,55 milioane euro, arata datele MFE.

Proiectul „Viziune 2020” semnat, miercuri, este finantat in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM). De asemenea, prin proiect se va finanta achizitia unei cladiri ce va fi adaptata necesitatilor pentru crearea Centrului National de Raspuns la Dezastre (CNRD), pentru a se putea asigura un raspuns coordonat si o gestionare operationala la nivel national a situatiilor de urgenta.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu