MFE: Spitalele din Romania pot avea acces mai facil la fondurile europene

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Accesul la fondurile europene pentru spitalele din Romania va fi mai facil, odata cu modificarile aduse in sedinta saptamanala de Guvern legii privind reforma in domeniul sanatatii, a anuntat, joi, Ministerul Fondurilor Europene (MFE), intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES.

„Printr-o ordonanta de urgenta aprobata in ultima sedinta de Guvern, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ministerul Sanatatii urmaresc flexibilizarea mecanismului de implementare pentru anumite categorii de proiecte finantate din fonduri europene. O importanta schimbare adusa in domeniul gestionarii fondurilor europene se refera la sumele destinate furnizarii de servicii medicale si pregatirii personalului din sistemul sanitar. Asadar, prin modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, se corecteaza situatia in care spitalele publice nu isi puteau asigura cofinantarea necesara implementarii proiectelor din Programul Operational Capital Uman (POCU) din cauza veniturilor proprii insuficiente ale spitalelor si a interdictiei legale ca Ministerul Sanatatii sa aloce aceste sume”, se arata in comunicatul citat.

Ministerul de resort precizeaza ca decizia Guvernului sprijina implementarea cu succes a contractelor de finantare deja semnate. De asemenea, actul normativ permite identificarea unor solutii de decontare a cheltuielilor din proiecte nefinalizate deja efectuate de catre beneficiari, care sunt eligibile si includerea acestora in aplicatii de plata catre Comisia Europeana (CE).

Totodata, prin acelasi act normativ, se modifica Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, astfel incat sa fie permisa implementarea proiectelor ai caror beneficiari sunt parteneriate compuse din doua sau mai multe entitati publice cu personalitate juridica, inregistrate in Romania si in statele membre UE.

Astfel, beneficiarii fondurilor europene care au ca parteneri publici institutii europene ce nu se pot inregistra fiscal in Romania vor primi sumele rambursate de la Autoritatea de Management intr-un cont al liderului de parteneriat, ce va fi folosit exclusiv pentru a vira, in valuta, in termen de maximum 15 zile lucratoare, sumele cuvenite catre partenerii externi.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2