MFE: Sumele aferente presupuselor fraude pe cadrul 2007-2013 nu reprezinta sume pierdute definitiv

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

 

Sumele aferente presupuselor fraude, corectiilor sau cheltuielilor declarate neeligibile, pe cadrul financiar 2007-2013, nu reprezinta sume pierdute definitiv pentru Romania in relatia cu Comisia Europeana, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanti ai Ministerului Fondurilor Europene (MFE), ca reactie la o prezentare a lui Florian Marin, expert fonduri europene si membru al Blocului National Sindical (BNS).

„Din totalul cheltuielilor eligibile solicitate de catre Romania pentru programele operationale 2007-2013, Comisia Europeana a rambursat suma de 14,88 miliarde euro. Tehnic vorbind, rata finala a absorbtiei va putea fi calculata doar dupa acceptarea de catre Comisie a pachetului de inchidere. In ceea ce priveste sumele aferente presupuselor fraude, corectiilor sau a cheltuielilor declarate neeligibile la un moment dat, precizam ca acestea nu reprezinta sume definitiv pierdute de Romania in relatia cu CE”, mentioneaza sursa citata.

Ministerul precizeaza ca sumele aferente fraudelor nu se ramburseaza, potrivit reglementarilor comunitare.

„Insa, pentru a inlocui aceste sume care au fost constatate ca neeligibile, Autoritatea de Management solicita la rambursare alte cheltuieli, deci nu se pierde nicio suma. Aceeasi abordare a fost si in cazul sumelor aferente corectiilor si altor cheltuieli constatate ca neeligibile, care au fost fie refolosite in cadrul aceluiasi proiect, prin realocarea catre alte componente, fie au fost folosite de Autoritatea de Management pentru finantarea altor proiecte in cadrul aceluiasi program sau au fost utilizate prin realocare intre programele operationale, cu aprobarea CE”, informeaza MFE.

Valorile aferente presupuselor fraude nu sunt inca definitiv stabilite, spune institutia, deoarece multe din investigatiile sau procesele penale sunt in curs.

„Valoarea nedeclarata Comisiei Europene reprezinta cazurile de suspiciuni de frauda. Conform legislatiei in vigoare, autoritatile romane nu cer la rambursare Comisiei Europene sumele pentru care exista suspiciune de frauda. In acelasi timp, autoritatile de management nu erau informate despre derularea investigatiilor penale, iar acestea se derulau deseori pe parcursul mai multor ani. De asemenea, o alta problema a fost numarul mare de suspiciuni neintemeiate care ulterior au fost neconfirmate, precum si a duratei mari a investigatiilor derulate”, conform sursei citate.

Pentru a preintampina situatii similare, pentru perioada de programare 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene sustine ca a initiat modificarea OUG 66/2011, cu scopul clarificarii si simplificarii proceselor de gestionare a neregulilor si fraudelor. Astfel, se vor crea premisele unei reprezentari mai bune a intereselor financiare ale UE, precum si a intereselor financiare ale Romaniei, prin limitarea sumelor pierdute nejustificat.

„Potrivit calendarului de inchidere a programelor operationale 2007-2013, au fost transmise, pana la 31 martie 2017, documentele aferente pachetului de inchidere (aplicatia de plata a soldului final, declaratia de cheltuieli, raportul final de implementare a programului operational, declaratia de inchidere insotita de raportul final de control al Autoritatii de Audit), pentru toate programele operationale, conform cerintelor regulamentelor europene. Pentru Programele Operationale finantate prin Politica de Coeziune – obiectivul 1 (Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial Transport, Programul Operational Sectorial Mediu, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative si Programul Operational Asistenta Tehnica) au fost transmise Comisiei Europene spre rambursare aplicatii de plata in valoare de aproximativ 16,73 miliarde euro, ceea ce reprezinta circa 89% din alocarea UE aferenta acestor programe”, sustine Ministerul.

Conform unei prezentari a lui Florian Marin, expert fonduri europene si membru al Blocului National Sindical (BNS), valoarea totala a fraudelor, corectiilor sau a cheltuielilor neeligibile la nivelul tuturor programelor operationale a fost de peste 1,849 miliarde euro, reprezentand 9,7% din alocarea totala a programarii 2007-2013.Bottom of Form

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2