MFP a elaborat o noua schema de ajutor de stat

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a elaborat o noua schema de ajutor de stat care promoveaza dezvoltarea regionala prin sprijinirea investitiilor, cu un buget maxim de 2,7 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro, potrivit unui proiect de hotarare de guvern publicat pe site-ul MFP, informeaza Agerpres.

Bugetul anual maxim al schemei este de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro, iar numarul total estimat al intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in baza schemei este de 150.

“Se pot emite acorduri pentru finantare in baza prezentei scheme pana la data de 31 decembrie 2020, cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat, in limita bugetului anual alocat schemei. Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2015-2023, in baza acordurilor pentru finantare emise, in limita bugetului anual alocat schemei. Prezenta schema este inclusa in Programul “Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii’ din cadrul bugetului Ministerului Finantelor Publice — Actiuni generale. Emiterea acordurilor pentru finantare si plata ajutorului de stat aprobat in baza prevederilor prezentei scheme se realizeaza cu incadrarea in creditele de angajament si creditele bugetare aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program”, precizeaza proiectul de act normativ.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, prin initierea acestui act normativ “se intentioneaza incurajarea participarii active a intreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni si redresarea economiei romanesti, prin stimularea realizarii de investitii in active fixe de inalta tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adaugata mare, adresate atat pietei interne cat si competitive la export”.

MFP a derulat, pe parcursul perioadei 2007 — 30 iunie 2014, Programul Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor de investitii din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finantelor Publice — Actiuni generale, sub forma de granturi. Astfel, au fost instituite 5 scheme de ajutor de stat, avand ca scop dezvoltarea si modernizarea IMM-urilor, sustinerea acelor proiecte de investitii de mare anvergura, cu importante efecte in economie, orientate spre sectoare de activitate de varf care constituie o sursa a unui transfer de tehnologie semnificativ, dezvoltarea regionala prin realizarea de investitii care utilizeaza tehnologii noi si creeaza locuri de munca, favorizarea extinderii si diversificarii activitatilor economice ale intreprinderilor situate in regiunile cel mai putin favorizate, obtinerea unui efect multiplicator in economie, prin antrenarea si a altor investitii conexe si dezvoltarea furnizorilor locali de produse si servicii.

Pe total scheme de ajutor de stat, in perioada 2007 — 30 iunie 2014, Ministerul Finantelor Publice a emis acorduri pentru finantare in valoare de peste 738 milioane euro pentru sustinerea proiectelor de investitii in valoare de peste 2,4 miliarde euro, care au generat aproximativ 23.000 de noi locuri de munca.

Ajutorul de stat acordat acestor companii va fi returnat prin contributii directe la bugetul general consolidat si bugetele locale pe perioada implementarii investitiilor si cinci ani de la finalizarea acestora.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *