MFP: Actualul sistem de redirectionare a 2% din impozit ar putea fi inlocuit cu donatii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Expertii care lucreaza la proiectul Codului Economic iau in calcul modificarea sistemului actual de redirectionare a 2% din impozit prin introducerea donatiei in sistemul de deduceri personale din venitul global al contribuabilului, conform unui comunicat al Ministerul Finantelor Publice, relateaza agerpres.

“O paleta larga de specialisti sunt cooptati in grupuri de lucru, care analizeaza conceptul de administrare a venitului global anual si care lucreaza la un sistem de deduceri personale, care include sponsorizari ale ONG-urilor sau donatii pentru cauze umanitare. Societatea civila ar avea posibilitatea sa obtina finantari mai mari decat cele provenite din redirectionarea a 2% din impozit, asa cum se intampla acum”, se mentioneaza in comunicat.

MFP precizeaza ca expertii discuta mai multe variante: fie pastrarea sistemului actual de redirectionare a 2% din impozit, fie introducerea donatiei in sistemul de deduceri personale din venitul global al contribuabilului. In viitorul sistem, sumele donate ar putea fi deduse integral in limita a 1000 lei/membru al gospodariei (familiei).

Dupa finalizarea analizelor si a simularilor necesare, proiectul Codului Economic, care va include modificarile Codului fiscal, va fi supus dezbaterii publice si inaintat Parlamentului Romaniei, precizeaza MFP.

Conform proiectului Codului Economic, aflat in curs de elaborare, Cota unica de impozitare a veniturilor persoanelor fizice ar putea fi inlocuita cu un impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor, venitul impozabil urmand sa fie stabilit dupa ce din suma totala castigata de membrii unei gospodarii vor fi scazute o serie de cheltuieli si acordate anumite deduceri.

Fiecare gospodarie va beneficia de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil. Venitul anual global impozabil se stabileste dupa scaderea, din venitul anual, al acestui plafon neimpozabil.

Contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive, etc urmeaza sa fie deduse la calculul venitului impozabil.

Deducerile se acorda anual, in limita plafonului neimpozabil aferent unei luni. In cazul in care plafonul neimpozabil lunar variaza, se alege plafonul neimpozabil lunar care are valoarea cea mai mare. Cheltuielile deductibile care se pot deduce sunt cele efectuate de catre oricare dintre membrii gospodariei, pentru acestia sau pentru alti membrii ai gospodariei, justificate cu documente.

“Impozitul anual global datorat pe gospodarie se stabileste prin aplicarea urmatoarelor cote de impunere asupra venitului anual global ajustat pe gospodarie, respectiv asupra venitul net anual global impozabil, respectiv 0% pentru un venit global ajustat negativ si 10% pentru un venitul net anual global impozabil pozitiv” potrivit proiectului.

Relatia contribuabilului cu Fiscul va fi pastrata prin intermediul consultantului fiscal, dar plata impozitului se va face de catre contribuabil, putand fi facuta si prin internet banking.

In data de 12 aprilie, ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, anunta ca veniturile care se situeaza sub 2.000 de lei vor avea un impozit zero. Pe 23 aprilie, ministrul Finantelor preciza ca in maximum doua luni vor fi “creionate” proiectele pe capitolele din cele doua coduri, respectiv Codul fiscal si Codul economic, si vor fi facute simulari pe toate masurile pe care intentioneaza sa le reglementeze.

Guvernul lucreaza, inca de la inceputul anului, la realizarea Codului Economic, care include Codul Fiscal, asa cum este prevazut in Programul de Guvernare, iar impozitul pe venit este un capitol din Codul Fiscal.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2