MFP: Deficitul bugetar pe primul trimestru al anului 2019 este de 0,5% din PIB

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Deficitul bugetar pe primul trimestru al anului 2019 este de 0,5% din Produsul Intern Brut, iar valoarea comunicata vineri de Eurostat, de 4,5% din PIB trimestrial, este calculata pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestriala a PIB, sustine Ministerul Finantelor Publice, informeaza AGERPRES.

„Referitor la comunicatul Eurostat privind deficitul bugetar in trimestrul I al anului 2019 pentru Romania, este necesar sa aducem urmatoarele clarificari: Diferenta dintre soldurile mentionate in comunicatul Eurostat si datele publicate lunar pe site-ul MFP provine atat din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizand metoda pe angajamente, cat si din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier, lucru de altfel mentionat si in comunicatul Eurostat. Este important de precizat faptul ca valoarea comunicata de Eurostat, de 4,5% din PIB trimestrial, este calculata pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestriala a PIB. Aceasta reflecta componenta de trend a deficitului bugetar inregistrat in trimestrele anterioare si raportata la nivelul PIB din trimestrul I, trimestru in care PIB inregistreaza de obicei o valoare nominala mai redusa decat in celelalte trimestre ale anului”, precizeaza MFP intr-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, astfel, executia bugetului general consolidat conform metodologiei nationale la finele trimestrului I al anului 2019 a prezentat un deficit de 0,5% din PIB-ul anual, respectiv 5,5 miliarde de lei.

„De asemenea, in datele publicate de Eurostat, se observa ca acelasi indicator a inregistrat un maxim de 3,6% din PIB in trimestrul I din anul 2018, in conditiile in care deficitul pe intregul an a fost de 3% din PIB. Asadar, datele trimestriale publicate de Eurostat nu sunt de natura a explica valorile anuale. Este de asteptat o ajustare sezoniera pentru urmatoarele trimestrele din 2019, astfel incat sa se ajunga pe intregul an la valoarea de sub 3% din PIB a deficitului bugetar”, adauga MFP.

La nivelul Uniunii Europene, Romania a avut cel mai mare deficit guvernamental raportat la Produsul Intern Brut in primul trimestru din acest an, cu 4,5% din PIB, in conditiile in care, in zona euro, deficitul guvernamental a fost 0,5% din PIB iar Uniunea Europeana a avut deficit guvernamental de 0,6% din PIB, arata datele publicate vineri de Eurostat.

De asemenea, datele Eurostat arata ca Romania a fost lider si la cresterea deficitului guvernamental in primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, cu un avans de 1,7 puncte procentuale, de la un deficit de 2,8% din PIB pana la unul de 4,5% din PIB.

Eurostat a dat publicitatii datele privind datoria guvernamentala la finele primului trimestru 2019. Conform acestora, Romania se situa in randul statelor membre cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportata la PIB, 34,1% din PIB, un nivel mai redus fiind inregistrat doar in Estonia (8,1% din PIB), Bulgaria (21,2%), Luxemburg (21,3%), Danemarca (33,6%) si Cehia (34%).

Deficitul public este definit in Tratatul de la Maastricht ca fiind necesarul net de finantare, asa cum este definit de sistemul european al conturilor economice integrate. Sectorul general guvernamental cuprinde subsectorul central, de stat, local si fondul de securitate sociala.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2