MFP: Ordonatorii de credite sunt raspunzatori in fata legii pentru cheltuirea banului public

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ordonatorii de credite sunt raspunzatori in fata legii pentru cheltuirea banului public, iar conducatorii de institutii care depasesc limitele creditelor de angajament sau utilizeaza alocarile bugetare in alte scopuri raspund in fata legii penale, a anuntat, duminica, Ministerul Finantelor Publice, intr-un comunicat remis AGERPRES.

MFP precizeaza ca regulile si limitele cheltuielilor institutiilor publice centrale din Romania (agentii, ministere) sunt prevazute de Legea finantelor publice (Legea nr.500/2002 cu modificarile si completarile ulterioare) si de Legea anuala a bugetului dezbatuta duminica, iar regulile si limitele cheltuielilor institutiilor publice locale din Romania (primarii, consilii locale, consilii judetene) sunt prevazute de Legea nr.273/2006 privind finantele publice locale si de bugetele proprii ale acestora.

“Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.9/2017 respecta intocmai exigentele celor doua legi mentionate anterior si suspenda doar obligatia de evidentiere formala a creditelor de angajament aferente programelor anuale. Trebuie precizat faptul ca atat bugetul pentru 2016, elaborat de guvernul trecut, cat si bugetul pentru anul 2017, dezbatut astazi, au fost redactate in aceste conditii”, precizeaza MFP in comunicat.

Pentru asigurarea derularii in bune conditii a contractelor multianuale pentru realizarea obiectivelor de investitii in infrastructura, comisiile reunite de buget-finante din Parlament au adoptat un amendament referitor la faptul ca angajarea cheltuielilor pentru finantarea actiunilor anuale, pentru anul 2017, se face in limita creditelor bugetare aprobate, “cu exceptia actiunilor pentru care prezenta lege prevede distinct credite de angajament”.

De asemenea, pentru clarificarea prevederilor specifice legilor bugetare si pentru eliminarea oricarei posibilitati de interpretare, comisiile reunite au mai adoptat un amendament, care precizeaza in mod expres ca se mentine raspunderea in fata legii pentru cheltuirea banului public.

“In anul 2017 prevederile alineatelor (1), (2), (3) si (4) ale Art. 4 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica de catre toate institutiile si autoritatile publice”, se mentioneaza in comunicat.

In cadrul dezbaterilor din Comisiile reunite de buget-finante de la Parlament, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au sustinut amendarea proiectului Legii bugetului de stat cu cele doua amendamente.

Bugetul de stat pe anul 2017 a fost adoptat, duminica, in Comisiile reunite de buget-finante din Parlament.

“Speram ca pana maine (luni n.r.) o sa avem raportul Comisiilor de specialitate. Putem incepe maine dupa-amiaza dezbaterile in plen si speram ca marti sau miercuri sa avem Legea bugetului, care apoi sa mearga la promulgare si sa apara in Monitorul Oficial. Pana la publicarea acestui buget tot sistemul public din Romania functioneaza cu resurse financiare la nivel de 1/12 din bugetul anului 2016, ceea ce in mod evident sunt neacoperitoare”, a spus ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, la finalul dezbaterilor.

Constructia proiectului de buget pe anul 2017 are la baza o crestere economica de 5,2%, un deficit bugetar (cash) estimat la 2,96% din PIB si o inflatie medie anuala de 1,4%, conform Raportului privind situatia macroeconomica pe anul 2017 si proiectia acesteia pe anii 2018-2020, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Potrivit documentului, produsul intern brut (PIB) pentru 2017 este estimat la 815,195 miliarde de lei, veniturile la bugetul general consolidat la 254,717 miliarde de lei (31,2% pondere in PIB) si cheltuielile la 278,817 miliarde de lei (34,2% pondere in PIB), rezultand un deficit de 24,1 miliarde de lei (2,96% din PIB). Cursul mediu lei/euro este prognozat la 4,46, iar castigul salarial mediu lunar la 2.274 lei. Se asteapta o majorare a numarului de salariati de 4,3%, concomitent cu reducerea ratei somajului inregistrat la 4,3% la finalul anului 2017.

Parlamentul urmeaza sa dea votul final asupra celor doua acte normative marti, 7 februarie, intr-o sedinta de plen comun care va incepe la ora 10,00.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2