MFP: Romania a atras de pe pietele externe 1, 2 miliarde de dolari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romania a atras de pe pietele externe 1,2 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligatiuni pe 30 de ani, la un randament de 5,2% pe an, si a realizat, in premiera, o tranzactie de rascumparare anticipata a unor obligatiuni in dolari, informeaza MFP printr-un comunicat remis AGERPRES.

“Ministerul Finantelor Publice a realizat, ieri, 7 iunie 2018, cu succes, prima operatiune de rascumparare anticipata si de preschimbare partiala a unei serii de euroobligatiuni existente in dolari. Tranzactia s-a desfasurat sub forma rascumpararii anticipate si preschimbarii partiale de titluri de stat in valoare de aproximativ 250 milioane dolari, scadente in 2022, cu maturitate ramasa de 4 ani si cupon de 6,75%. Aceasta a fost insotita de o noua emisiune de euroobligatiuni de 1,2 miliarde dolari, cu maturitatea de 30 de ani, si cupon 5,125%”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor, cererea initiala a cumulat peste 1,8 miliarde dolari, ulterior ajustandu-se la aproximativ 1,4 miliarde dolari corespunzator randamentului acceptat de 5,2%, cu peste 100 ordine de subscriere din partea investitorilor.

“Strategia de executie a permis reducerea succesiva a costurilor emisiunii noi, pe masura cresterii ordinelor de subscriere si a cresterii calitatii investitorilor care au plasat ordinele. Astfel, randamentul indicativ a fost redus de la 5,4% la 5,25% +/-5 puncte de baza, obtinandu-se in final un randament de 5,2%, cu o prima de emisiune sub 9 puncte de baza”, explica MFP.

Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor fiind suprasubscrisa de peste 1,4 ori. De asemenea, baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si din perspectiva tipurilor de investitori.

“Succesul emisiunii de euroobligatiuni reflecta perceptia pozitiva a mediilor investitionale si a pietelor financiare asupra evolutiei Romaniei pe termen lung. Suprasubscrierea emisiunii, cat si diversificarea bazei investitionale din punct de vedere geografic si al tipurilor de investitori arata increderea in dezvoltarea economica a tarii noastre in urmatorii ani. Emisiunea a urmarit strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale care vizeaza extinderea maturitatii portofoliului de datorie si implicit reducerea riscului de refinantare, consolidarea rezervei in valuta la dispozitia trezoreriei statului precum si minimizarea costurilor pe termen lung aferente imprumuturilor guvernamentale”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Distributia geografica a fost urmatoarea: Marea Britanie (51%), SUA (22,2%), Centrul si Estul Europei (10,2%), Germania/Austria (6,8%), Orientul Mijlociu si Asia (7,0%). In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (78,4%), fiind urmati de banci comerciale si banci private (13,4%), fonduri de pensii si societati de asigurare (6,1%), banci centrale (2,1%).

“Tranzactia face parte din planul de finantare externa aferent anului 2018. Prin aceasta emisiune Romania a continuat asigurarea necesarului de finantare de pe pietele externe pentru acest an, consolidand totodata rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului. Prin maturitatea aleasa, Romania a urmarit atingerea obiectivului de optimizare a profilului de rambursare al datoriei publice, prin inlocuirea unei parti a datoriei care a fost contractata in perioade caracterizate de dobanzi ridicate, cu datorie noua cu rate de dobanda ancorate in conditiile de piata curente”, se mai spune in comunicat.

Emisiunea a fost intermediata de catre Unicredit, Citibank, HSBC, JP Morgan si Deutsche Bank.

Ministerul Finantelor Publice a mai imprumutat, in data de 1 februarie 2018, doua miliarde euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune de euroobligatiuni in euro, in doua transe, din care 750 de milioane de euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% si 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisa de peste doua ori.

Conform MFP, in anul 2018 necesarul brut de finantare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde lei, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi atrase de Ministerul Finantelor Publice de pe pietele interne si externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din PIB (aproximativ 27 miliarde lei) precum si de volumul datoriei de refinantat in anul 2018, in suma de aproximativ 47 miliarde lei. Tinand cont de obiectivul limitarii riscului valutar cat si de cel al dezvoltarii pietei titlurilor de stat, deficitul bugetar urmeaza sa fie finantat in proportie de circa 75%.

Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018 semnaleaza ca Ministerul Finantelor are in vedere, pentru acest an, atragerea de resurse financiare de pe pietele externe prin emiterea de euroobligatiuni intr-un volum de 4,5 – 5 miliarde de euro (echivalent), in functie de evolutiile, conditiile si oportunitatile oferite de aceste piete, si efectuarea de trageri din imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale in valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro.

Finantele vor emite, de asemenea, un volum de titluri de stat pe piata interna in suma de 48 – 50 de miliarde de lei, cu o structura a maturitatilor 30%/50% (termen scurt versus termen mediu si lung).

Romania beneficiaza de rating favorabil investitiilor, “investment grade”, din partea celor patru agentii de evaluare financiara. Astfel, Standard & Poor’s (S&P) a confirmat, in martie 2018 ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la “BBB minus/A-3”, perspectiva asociata fiind stabila. De la Moody’s, Romania beneficiaza de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei sunt “BBB minus”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2