Mica Unire sarbatorita in Baia Mare – Vezi imagini

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Vineri, 24 ianuarie, se implinesc 155 de ani de la Unirea Principatelor Romane, moment care a deschis calea modernizarii statului si a societatii romanesti, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Aceasta zi a fost marcata de autoritatile locale printr-o manifestare cultural-artistica.

In cadrul evenimentului, cu participarea oficialitatilor judetene si locale, s-a intonat Imnul National al Romaniei de catre soprana Cristina Bodea, impreuna cu fanfara municipala Millenium Band, condusa de Florian Matasaru. Viorel Rusu, directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures a spus cateva cuvinte despre semnificatia istorica a Unirii celor doua Principate Romane.

Programul cultural artistic a fost sustinut de catre Fanfara Municipala “Millenium Band”, Corul Barbatesc din Finteusu Mare care a interpretat o serie de cantece patriotice, Grupul “Dantausii din Grosi”, coconii din Budesti, precum si de elevi ai Scolii Populare de Arte “Liviu Borlan” din Baia Mare, care au incheiat manifestarea interpretand traditionala Hora a Unirii, acompaniati fiind de Fanfara “Millenium Band”.

Actorul Claudiu Pintican, directorul Teatrului Municipal Baia Mare a recitat cateva poezii care amintesc de momentul 24 ianuarie 1859 si, de asemenea, doi dintre cei mai buni elevi ai Colegiului National “Gheorghe Sincai” din Baia Mare au recitat poezii cu tema Mica Unire, care i-o datoram domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Raluca ÖSZ

Foto: Roland STREBELI

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

9 Comments

 1. Alex

  Sarbatoresti unirea principatelor fara fast in hol pentru a comemora cele doua victime ale accidentului de avion, dar in schimb la final oferi de baut vin si mai sustii si ca e traditional. Oare cum se poate intampla asa ceva?

  Reply
 2. Vlasin

  O intrebare adresata presedintelui U N P R Maramures Emil Ambrus ce semnifica ziua de 24 ianuarie in mare a stiut iar o alta intrebare care i a fost adresata cand a urcat pe scaunul moldovei Alexandru Ioan Cuza a dat un raspuns foarte bun el zicand la moartea tatalui sau care a fost domnitor inaintea sa ,raspuns de un om de o cultura vasta in loc sa zica ca Col.Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei pe 05 ianuarie apoi pe 24.ianuarie a fost ales domn al tari romanesti prin acesta ultima alegere s-a infaptuit unirea.Da cam acesti oameni ne reprezinta si nu este singurul caz el a raspuns cum stie el ,rusine politicului…………

  Reply
 3. dilau

  prietene steko,o sa ne injure multa lume dar ma risc si te intreb – crezi ca trebuie sarbatorita aceasta mica unire cu moldova? -.moldovenii au ajuns sa spuna ca din cauza noastra au ajuns sa faca foamea,cica prin 1850 erau cei mai tari din parcare.

  Reply
  1. steko

   mai Diugule,niciodata nu m-a dus curiozitatea sa ,,studiez”istoria Moldovei!am auzit eu de un ,,descalecat”,un ciine pe nume Molda,dar cam atita 🙂 eu sint mai mult,,fan”Vlad Tepes(an vazut si filmul ,,Dracula”),am mai auzit ca un tren se numea,,foamea”unde niste moldoveni din nu stiu din ce motive strigau:,,sirma!”,dar peste afacerile lui Cuza,nu ma bag,mai ales ca a facut nu stiu cum si a nationalizat averea bisericii.cam asta e 🙂 fiecare sarbatoreste ceea ce crede de cuviinta,mai ales daca se lasa cu masa imbelsugata si vin girla…

   Reply
   1. dilau

    mai steko,ideea era cine a pierdut/cistigat din aceasta mica/mare unire?.peste cuza nu te bagi deoarece a nationalizat averea bisericii.la cit esti de “dus” pe tema asta sint convins ca ai renunta la orice pentru un nou cuza.:)).

    Reply
    1. steko

     raspuns simplu la o mica unire:au cistigat cei ce au mincat pe saturate si baut pina la ameteala,de pierdut au pierdut cei ce au platit festivitatea si festinul,stii,alesii nu prea au obiceiul sa-si plateasca consumatia…mai Diugule,moldovenii prin 1850 chiar aveau parcari?zici ca se dadeau tari prin ele 🙂 …

     Reply
     1. dilau

      mai steko,se pare ca au avut cel putin una pi shentru,cica ingradita cu sirma.de aici vine beleaua,ei zic ca le-am luat banii si ne-am construit parcari subterane.metoda – eu invit si tu platesti -,pe care o s-o aplicam si cind bem berea aia,:))),nu e chiar asa de rea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1