Michel Barnier: Regatul Unit ar putea face din nou cerere de aderare la UE ca ”tara terta”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Negociatorul sef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat ca, daca Regatul Unit se razgandeste in legatura cu Brexit-ul dupa ce a iesit din blocul comunitar, atunci poate face din nou cerere de aderare la UE ”ca tara terta”, relateaza marti Politico.eu, informeaza AGERPRES.

Intr-un discurs rostit luni la o conferinta catolica in Bruxelles, Barnier a fost intrebat cum va raspunde UE daca Regatul Unit decide sa ramana in blocul comunitar, posibil ca urmare a unui al doilea referendum.

”Daca Regatul Unit isi modifica liniile rosii, atunci noi ne vom adapta imediat”, a declarat Barnier. Dar, a adaugat el, ”dupa Brexit, el va fi o tara terta, si ca o tara terta poate cere sa adere la UE”.

Publicatia noteaza ca remarcile lui Barnier par sa sugereze ca orice revenire asupra Brexit-ului va avea loc doar dupa ce Regatul Unit a parasit UE.

Comentariile lui Barnier survin dupa un sondaj neobisnuit de amplu, efectuat pe un esantion de 20.000 de persoane din Regatul Unit de agentia Survation pentru canalul de televiziune Channel 4, care arata o reorientare a 6 % din intentiile de vot din tabara Leave catre tabara Remain de la referendumul din 2016 si o diferenta de 8 puncte procentuale in cadrul celui de-al doilea vot.

In discursul sau, ce a durat aproape doua ore, Barnier a avertizat ca un Brexit fara un acord ar putea insemna ”un salt in intuneric” pentru trei milioane de cetateni ai UE care traiesc in Regatul Unit si 1,5 milioane de britanici in Uniunea Europeana.

”Noi am dorit de la inceput un acord cu Regatul Unit, pentru a instaura certitudine acolo unde Brexit-ul a creat atata incertitudine si deseori anxietate”, a afirmat el.

”Suntem aproape de finalul” negocierilor privind un acord de retragere a regatului din UE, dar raman de rezolvat ”subiecte dificile”, si anume problema privind frontiera dintre Republica Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2