septembrie 21, 2019

Micii romanesti au intrat in legalitate

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Micii romanesti vor putea fi comercializati si pe piata Uniunii Europene, cele 297 de voturi obtinute luni in Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (SCFCAH) din cadrul Comisiei Europene permit utilizarea bicarbonatului de sodiu in prepararea micilor, transmite Agerpres.

“Ma bucur ca micii romanesti au intrat in legalitate. Consider ca specificitatile culturale, traditionale si, de ce nu, culinare ale fiecarui stat membru nu trebuie pierdute in procesul legitim de uniformizare a valorilor europene. Acest lucru inseamna Uniunea Europeana. Multumim statelor membre si Comisiei Europene, care au inteles demersul Romaniei. Diplomatia romaneasca si-a facut excelent datoria”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Efectul principal al votului de luni este ca producatorii vor putea exporta micii, daca in perioada urmatoare votului nu vor fi inaintate obiectii. In prezent, micii pot fi produsi si comercializati in Romania in baza unei derogari, intrucat aditivii utilizati la prepararea lor nu figureaza in anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendata in mai multe randuri.

Cu toate ca niciun stat membru nu a avut obiectii la solicitarile Romaniei, unele dintre aceste state au precizat in 20 februarie ca nu pot vota in favoarea propunerii, din cauza solicitarilor producatorilor nationali, solicitari care nu au putut fi incluse in prezentul proiect.

In conditiile in care nu se obtinea o majoritate, niciun procesator roman din industria carnii nu ar fi putut exporta mici in tarile UE, desi ar fi putut produce si comercializa in continuare pentru piata locala.

Datele statistice arata ca in Romania se produc si se consuma anual aproximativ 22.000 de tone de mici, insa piata neagra reprezinta circa 70-80%.

Reclame home 1
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *