Micile fragmente de material plastic din oceane, amenintare serioasa pentru stridii si alte moluste

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

plastic oceanePoluarea cu mici fragmente de material plastic, in constanta crestere in oceane, ar putea ameninta serios populatiile de stridii si alte moluste, se arata intr-un studiu realizat de cercetatori francezi si ale carui rezultate au aparut luni in Statele Unite. Micile sfere cu diametrul mai mic de 5 milimetri provin atat din fragmentarea bucatilor de plastic deversate in oceane ca efect al curentilor, cat si direct din deseurile industriale, produse mai ales in sectoarele vestimentar si cosmetic, unde sunt utilizate pe scara larga, relateaza marti AFP, informeaza AGERPRES.

In cadrul cercetarilor s-a demonstrat ca stridiile introduse intr-un bazin in care fusesera deversate cantitati destul de mari de particule de polistiren le inghiteau pe cele de aceeasi marime ca cea a fitoplanctonului cu care se hranesc in mod obisnuit. Dupa doua luni de expunere la aceasta poluare, molustele au produs ovule mai putine si mai mici. Si spermatozoizii erau mai putin mobili, a declarat pentru AFP Arnaud Huvet, biolog la Institutul francez de cercetari pentru exploatarea marii, coautor al studiului publicat in PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Astfel, „fecunditatea s-a redus cu peste 41% fata de stridiile aflate intr-un bazin in care continutul de bilute de material plastic era mai scazut”, adauga cercetatorul.

Integral pe AGERPRES

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole