Microbii pot supravietui chiar si la presiunea redusa de pe Marte

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Microbii, unele dintre cele mai simple si mai primitive organisme de pe Pamant, ar putea supravietui si in conditiile de presiune extrem de scazuta de pe Marte, conform unui nou studiu publicat in revista Origins of Life and Evolution of Biospheres, transmite SPACE.com, informeaza AGERPRES.

In prezent, conditiile de mediu de la suprafata lui Marte — frigul extrem si ariditatea — sunt considerate prea dure pentru viata, dar oamenii de stiinta au descoperit numeroase dovezi conform carora, in urma cu miliarde de ani, Planeta Rosie era strabatuta de rauri si existau chiar si lacuri si mari. Si cum pe Pamant exista viata oriunde exista si apa in stare lichida, cercetatorii au sugerat ca viata ar fi putut sa apara si pe Marte in trecutul umed al acestei planete si, de ce nu, forme simple de viata martiana ar fi putut rezista pana in prezent conditiilor aspre de pe aceasta planeta.

“Orice mediu am analiza pe Pamant, descoperim cel putin vreun fel de microorganism. Este greu de crezut ca nu exista astfel de organisme pe alte planete si pe alte luni”, a comentat Rebecca Mickol, astrobiolog la Centrul din Arkansas pentru Spatiu si Stiinte Planetare din cadrul Universitatii din Arkansas, coordonatoarea acestui studiu.

Studii anterioare au indicat prezenta metanului, cea mai simpla molecula organica, in atmosfera lui Marte. Desi exista modalitati abiotice de a produce metan — asa cum este activitatea vulcanica — cea mai mare parte a acestui gaz incolor, inodor si inflamabil din atmosfera terestra este produs de metabolismul unor forme de viata, asa cum sunt, spre exemplu, rumegatoarele care digera hrana.

“Unul dintre cele mai emotionante momente pentru mine a fost atunci cand s-a anuntat detectarea metanului in atmosfera lui Marte. Pe Pamant, majoritatea metanului (din atmosfera) provine din procesele biologice realizate de organismele din trecut si din prezent. Acelasi lucru ar putea fi valabil si in cazul lui Marte. Desigur, exista si alternative posibile cu privire la originea metanului din atmosfera lui Marte”, a declarat Mickol.

Pe pamant organisme microbiene denumite metanogene sintetizeaza metan (sau gazul natural). Organismele metanogene traiesc de obicei in mlastini, dar pot fi gasite si in sistemul digestiv al vitelor, termitelor sau al altor animale ierbivore, precum si in organismele moarte si intrate in descompunere.

Metanogenele sunt printre cele mai simple si mai vechi organisme de pe Pamant. Aceste microorganisme sunt anaerobe — nu au nevoie de oxigen pentru procesele metabolice — si de obicei se bazeaza pe hidrogen pentru energie, iar dioxidul de carbon este principala sursa de atomi de carbon pe care ii folosesc pentru a genera molecule organice. Faptul ca organismele metanogene nu au nevoie nici de oxigen, nici de fotosinteza, inseamna ca acestea ar putea trai in subteran pe Marte, pentru a se proteja astfel de nivelele ridicate de radiatii ultraviolete de la suprafata.

Insa, in subteranul superficial al Planetei Rosii, presiunea este foarte scazuta, conditii considerate in mod normal drept improprii vietii. In medie, presiunea atmosferica la suprafata lui Marte variaza intre 1/100 si 1/1000 din presiunea atmosferica de la suprafata Pamantului, in functie de perioada anului martian. Ori apa in stare lichida nu poate exista la suprafata lui Marte in conditii de presiune atat de scazuta — intr-o atmosfera atat de rarefiata, de obicei, apa fierbe. Pentru comparatie, presiunea atmosferica la cea mai mare altitudine de pe Pamant, pe muntele Everest, este de aproximativ 1/3 din cea inregistrata la nivelul marii si incomparabil mai mare decat presiunea atmosferica martiana.

Pentru a afla daca organismele metanogene pot supravietui intr-un mediu cu o presiune atat de redusa cum este cel de pe Marte, Rebecca Mickol si Timothy Kral, astrobiolog la aceeasi universitate si coautor al studiului, au derulat o serie de experimente cu patru specii de astfel de organisme: Methanothermobacter wolfeii, Methanosarcina barkeri, Methanobacterium formicicum si Methanococcus maripaludis.

Experimentele recent incheiate, care s-au derulat de-a lungul unui an, au implicat cultivarea microbilor intr-un mediu lichid, in eprubete, in conditii menite sa le simuleze pe cele din subteranul martian, in preajma unor presupuse acvifere.

Microbii au fost hraniti cu hidrogen gazos, iar peretii eprubetelor au fost captusiti cu vata care a fost acoperita la randul ei cu tarana, simuland conditiile din solul martian. Presiunea a fost mentinuta scazuta in interiorul fiecarei eprubete. Oxigenul ucide organismele metanogene, iar izolarea eprubetelor intr-un mediu fara oxigen si mentinerea presiunii scazute a fost “o sarcina dificila”, dupa cum mentioneaza Rebecca Mickol. Mai mult decat atat, apa se evapora rapid in mediile cu presiune redusa, fapt care limiteaza durata in care poate fi derulat acest tip de experiment.

In pofida tuturor acestor probleme, cercetatorii au descoperit ca toate cele patru specii de organisme metanogene au supravietuit intre 3 si 21 de zile la presiuni scazute de pana la 6 miimi din presiunea la nivelul marii pe Terra. “Aceste experimente au demonstrat ca pentru unele specii de microorganisme presiunea scazuta ar putea sa nu aiba niciun efect asupra capacitatii de a supravietui”, a adaugat ea.

Cercetatorii au masurat si nivelul de metan acumulat in eprubete pentru a determina daca microorganismele prolifereaza chiar si in conditii de presiune redusa si produc metan prin procese metabolice.

“Urmatorul pas este sa includem in experimente si variabila temperatura. Marte este un loc foarte, foarte rece, temperaturile coborand pana la — 100 de grade Celsius pe timpul noptii, pentru ca ziua sa poata ajunge, in cele mai calduroase zile ale anului, la pranz, la cateva grade peste zero.

Noi ne-am derulat experimentele (pana acum) la temperaturi cu putin peste zero grade, insa temperaturile foarte scazute ar putea limita procesul de evaporare a apei din cauza presiunii reduse si ar putea apropia si mai mult mediul experimental de mediul din subsolul martian”, a mai sustinut Rebecca Mickol.

Aceste experimente sunt sprijinite de NASA prin programul sau de astrobiologie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1