Microparticule de plastic transportate pe calea aerului polueaza muntii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Microparticule de plastic transportate pe calea aerului pot ajunge in zone izolate, relativ neatinse de om, releva un studiu publicat luni in Nature Geoscience de oamenii de stiinta care au analizat situatia intr-o zona indepartata din Pirineii francezi, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Cercetatorii de la Centrul National de Cercetari Stiintifice (CNRS) din Franta, dar si de la universitatile din Toulouse, Orleans si Strathclyde din Scotia, au colectat, timp de cinci luni in perioada 2017-2018, esantioane din zona statiei meteorologice Bernadouze, la aproape 1.500 de metri altitudine. Zona este relativ izolata deoarece se afla intr-o arie protejata, ”Natura 2000”, situata la o distanta de peste cinci kilometri de cel mai apropiat sat si la aproximativ 120 de kilometri de Toulouse.

”Cercetatorii au numarat mai mult de 365 de microparticule de plastic pe metru patrat pe zi”, potrivit unui comunicat.

Cum au aparut in acest loc micile fragmente de plastic, dintre care unele sunt invizibile cu ochiul liber? Ele au fost purtate de vant, zapada si ploaie, raspunde studiul.

„Principala noastra descoperire este faptul ca microparticulele de plastic sunt transportate in atmosfera si depozitate intr-o regiune montana inalta izolata, departe de orice oras important sau de orice sursa de poluare locala. Microplasticul este astfel un poluant atmosferic”, a explicat pentru AFP Deonie Allen, coautoare a studiului.

Descoperirea microparticulelor de plastic in aceasta zona din apropierea varfului Pic du Trois Seigneurs nu a constituit o surpriza totala, in ciuda absentei unui oras mare in apropiere sau a unei alte surse de poluare, insa ”nu ne-am asteptat sa gasim atat de multe”, a subliniat cercetatoarea.

Toate tipurile de plastic

Aceste rezultate sunt comparabile cu cele observate intr-o megalopolis precum Paris, unde nivelurile de contaminare cu microparticule de plastic au fost masurate in trecut, a precizat Deonie Allen.

Aceste microparticule de plastic, unele dintre ele mai fine decat un fir de par uman, iar altele care nu ajung la cinci milimetri, ”au putut parcurge 95 de kilometri, dar in absenta unor surse majore de poluare de plastic, probabil au calatorit mai mult”, a confirmat Deonie Allen.

”Este uimitor si tulburator sa observam atat de multe particule descoperite in zona din Pirinei”, a declarat un alt om de stiinta, Steve Allen, cercetator asociat la EcoLab din Toulouse si doctorand la Universitatea din Strathclyde, citat in comunicat.

„Acest lucru sugereaza ca nu numai in orase se respira acest lucru”, a adaugat cercetatorul reamintind ca deseurile de plastic reprezinta o „problema globala din ce in ce mai mare”.

Fragmentele minuscule de plastic colectate provin de la ambalaje, pungi, textile sau articole de unica folosinta.

Ce impact au microparticule de plastic asupra muntilor? „In acest moment stim ca este o problema, insa nu cunoastem cat de mare”, a spus Deonie Allen.

In ultima perioada s-a multiplicat numarul studiilor care analizeaza efectele asupra mediului ale plasticului, de la cele mai mici fragmente la cele mai mari, in natura existand in prezent zeci de milioane de tone de materiale plastice ce sfarsesc in oceane.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2