Mierea romaneasca – actiune antibacteriana mai puternica decat mierea de Manuka, spune cercetatoarea Simona Bisboaca

PNL

Cercetatorii Simona Bisboaca, inventator premiat mondial in industrie alimentara, si Ioan Bisboaca, au dovedit, prin testari de laborator in tara si confirmate in Elvetia, ca mierea romaneasca are un efect antibacterian mai puternic decat mierea de Manuka, o miere speciala provenind din Noua Zeelanda.

Descoperirea a fost facuta in procesul de dezvoltare a unui nou produs alimentar creat de sotii Bisboaca pe baza brevetului lor de inventie pentru “cel mai puternic antioxidant” (asa cum scrie pe diploma Gold Medal obtinuta la Salonul International de Inventica de la Varsovia, in 2011), care sa contina miere si alte produse ale stupului.

“Am vrut sa folosim, desigur, cea mai grozava miere de pe piata pentru produsul nostru si asa cum scriu o sumedenie de site-uri care comercializeaza vestita miere de Manuka, noi am crezut ca este intr-adevar cea mai puternica miere de pe piata, ca efect antibacterian. Mare ne-a fost insa surpriza sa vedem rezultatele comparative”, a declarat, pentru AGERPRES, inginera Simona Bisboaca.

Cei doi cercetatori au facut primele analize comparative intre sortimente de miere romaneasca si cea de Manuka la Cluj, la USAMV, Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor, absolvita de tanara inventatoare. Apoi, alte testari la Oradea, la Facultatea de Medicina si ulterior, in cursul acestui an, in Elvetia, mai exact la Culture Collection of Switzerland (CCOS) din Wadenswil.

“Din rezultatele de la Cluj am constatat ca mierea noastra e mult mai buna, antibacterian, decat cea de Manuka. Am vrut sa verificam si aceste rezultate prin laboratoarele de la Oradea, unde au iesit rezultate exceptionale. Pentru ca au comentat unii, ne-am hotarat sa iesim in strainatate, intr-o tara neutra si recunoscuta pentru servicii mondiale de calitate. Desi noi avem incredere ca si la noi se fac analize foarte bune, dar pentru certitudine, am ales Elvetia, banca lor nationala pentru microorganisme”, a declarat, luni, in conferinta de presa, Simona Bisboaca.

Cei doi au trimis la CCOS miere romaneasca, de la raft, din magazin, miere de Manuka originala, comandata de la producatori din Noua Zeelanda si probe din produsul cel nou. Dar elvetienii, fiind patrioti, au adaugat comparativ si probe din mierea elvetiana.

Din discutii cu specialistii elvetieni, pentru a gasi cele mai eficiente metode, s-au folosit mai multe procedee, cum ar fi Mueller-Hinton agar, agar dillution, microdilutie. Mediile de cultura au fost insamantate cu cele mai comune bacterii patogene: Escherichia.coli, Enterococcus faecalis si Staphylococcus aureus, fiecare cu tulpini rezistente la antibiotice, respectiv tulpini de referinta.

“In urma testelor efectuate pentru determinarea activitatii inhibitorii a mierii asupra celor mai frecventi agenti patogeni putem spune ca noi avem, de fapt, cea mai grozava miere. Din tabelul comparativ cu diametrele zonei bactericide pe cele sase culturi rezulta ca mierea romaneasca este mai puternica din punct de vedere antibiotic decat mierea de Manuka, avand patru indicatori mai mari, unul la egalitate si unul inferior. Nu pot sa spun ca mierea lor nu are efect antibacterian, dar nu asa ca si mierea romaneasca. Consideram ca mierea de Manuka este mult prea mediatizata printr-un marketing agresiv si nu e corect pentru consumator sa-l induci in eroare si sa spui ca are ‘cel mai puternic efect antibacterian natural’ – asa cum se scrie pe site-urile lor de comercializare, atata vreme cat nu o raportezi fata de celelalte sortimente de miere din alte parti ale lumii. Chiar si mierea elvetiana a fost mai buna, in doua cazuri, decat cea de manuka. Noi am vrut sa verificam si iata ce s-a demonstrat”, a subliniat Simona Bisboaca.

Apicultorii de la noi ar trebui sustinuti mai mult, a afirmat si Ioan Bisboaca, pentru ca lumea sa stie ca mierea noastra are un astfel de efect antibacterian. Potrivit acestuia, statul neozeelandez ii sustine pe producatorii de miere si investeste sume imense in marketing peste tot in lume.

“Au descoperit ca in mierea lor se gaseste o substanta numita metilglioxal care este secretata doar de arborele de Manuka. Si s-a ajuns la concluzia falsa ca mierea lor e cea mai puternica, fara sa se raporteze la altele. Marketingul lor este in detrimentul mierii romanesti, europene. Cine cumpara mierea de Manuka nu o cumpara de gust, ci pentru tratament ca are o infectie cu un streptococ, cu E. Coli si asa mai departe. De ce nu o cumpara pe cea romaneasca? Ca doar si asta e antibacteriana. Una e la 300 de lei borcanasul, iar mierea noastra la 30 de lei kilogramul. Sunt sigura ca sunt si alte sortimente de miere in tara, speciale, care sunt mult mai eficiente in anumite afectiuni. Necesita testari ulterioare. Noi avem contract cu acest institut elvetian si vom continua testarile si pe alte bacterii, chiar daca le facem din banii nostri”, a mai spus Simona Bisboaca.

Sotul acesteia a precizat ca nu-i pare rau de cei peste 4.500 de euro cheltuiti, in Elvetia, pentru a demonstra ca mierea romaneasca este mai valoroasa.

“Un studiu de acest gen poate fi subiectul unui proiect de cercetare, de pana la 100.000 de euro. Dar nu-i nevoie de o suma atat de mare, atata timp cat ai ideea, inteligenta si dorinta de a reusi (…) Suntem mandri sa dovedim ca mierea romaneasca este nu numai la fel de buna, dar este superioara altui produs adus de peste mari si tari si platit cu bani grei de romanii bolnavi. Am vrut eu sa demonstrez ca suntem buni, sa aratam ca suntem si noi valorosi. La final, si elvetienii se uitau cu alti ochi la noi, dupa ce la inceput abia am reusit sa accedem la serviciile lor”, a spus Ioan Bisboaca.

Specialista in industrie alimentara a subliniat ca traditia romaneasca in apicultura si apiterapie este recunoscuta, fiind insa nevoie sa fie cunoscuta mai bine si apreciata munca albinelor si a albinarilor, precum si promovarea produselor romanesti de valoare si a oamenilor care le-au realizat.

“Mierea si diversitatea produselor apicole din Romania sunt extraordinare. Trebuie sa le dam mai mult credit. Multi intelepti au spus ca sanatatea noasta depinde, in cel mai mare grad, de alimentele provenite din arealul natural in care traiesti. E de preferat sa consumi mierea noastra, nu de peste mari si tari, care e mai buna pentru populatia de acolo”, a mai spus Simona Bisboaca.

Simona Bisboaca are trei brevete de inventii in industria alimentara medaliate cu aur si argint la saloane mondiale de inventica, fiind vorba de produse alimentare, cosmetice si terapeutice pentru care se foloseste materie prima din culturi certificate ecologic, apa termala etc.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1