Mihai Fifor: Saptamana viitoare aprobam HG pentru achizitionarea sistemului de lansare de rachete anti-nava

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, a declarat miercuri, la Constanta, la festivitatile dedicate Zilei Marinei Romane, ca saptamana viitoare viitoare va fi aprobata hotararea de guvern pentru achizitionarea sistemului de lansatoare mobile de rachete anti-nava, informeaza AGERPRES.

In cuvantul de salut, adresat in deschiderea festivitatilor dedicate Zilei Marinei Romane, organizate de Fortele Navale Romane pe esplanada din fata Comandamentului Flotei, din Constanta ministrul Mihai Fifor a reiterat faptul ca Guvernul Romaniei continua politica de inzestrare a fortelor armate, in conformitate cu angajamentele asumate fata de aliati.

“Pentru al doilea an consecutiv in 2018 Parlamentul si Guvernul au aprobat alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru aparare si asa cum am mai afirmat si in alte randuri, anul 2018 – Anul Centenar – va fi unul de referinta pentru Marina Militara Romana. Suntem in plin proces de selectie a castigatorului programului de achizitie pentru corvetele multifunctionale, program care va asigura nu doar o capabilitate moderna de aparare la Marea Neagra, dar, prin offsetul aferent, va asigura si modernizarea celor doua fregate tip T-22 – ‘Regele Ferdinand’ si ‘Regina Maria’. Totodata, saptamana viitoare vom aproba in Guvern hotararea de guvern pentru derularea achizitiilor sistemului de instalatii mobile de lansare de rachete antinava, bateriile de coasta care vor intregi amprenta de securitate navala a tarii noastre. Toate aceste programe pornesc de la dorinta de a intari capacitatea de reactie imediata a Fortelor Navale, de a consolida pozitia strategica a Romaniei la Marea Neagra. In acelasi timp, conditia de baza de la care s-a plecat in proiectarea acestor programe strategice de inzestrare, a fost de implicare maxima a industriei nationale de aparare, atat in producerea acestor capabilitati de inalta tehnologie, dar si pe intreg ciclu de mentenanta al tehnicii, care va intra, astfel, in dotarea Marinei Militare” – a declarat ministrul Fifor.

In context, ministrul Apararii Nationale a reafirmat politica guvernului de relansare a industriei nationale de aparare.

“Guvernul Romaniei si-a asumat, prin programul de guvernare, relansarea industriei nationale de aparare, accesul la cele mai noi tehnologii in domeniu, crearea de locuri de munca inalt calificate si asigurarea pentru tara noastra a statului de hub regional al industriei de aparare europene. Ne pregatim in acest an sa lansam, la Bucuresti, productia transportoarelor bloncate 8×8 ‘Piranha 5’ pentru Fortele Terestre. Pentru Fortele Aeriene pregatim relansarea activitatii fabricii de avioane de la Craiova, care va realiza modernizarea avioanelor-scoala IAR- 99 ‘Soim’ la standardul ‘Super Soim’ (…) In aceeasi nota, si programul de constructie al corvetelor, va da sansa santierelor navale din Romania sa se dezvolte Anul 2018, anul Centenar, va fi unul de referinta pentru Marina Militara Romana. Suntem in plin proces de selectie a castigatorului programului de achizitie pentru corvetele multifunctionale, program care ca asigura nu doar o capabilitate de aparare la Marea Neagra, dar, prin offsetul aferent, va asigura modernizarea celor doua fregate tip T22 – Regele Ferdinand si Regina Maria”- a spus Fifor.

In discursul sau, ministrul a facut referire si la nivelul de incadrare cu personal al Marinei Militare si la gradul inalt de pregatire ce trebuie asigurat in sistemul specific de educatie.

“Anul Centenar – este unul foarte intens si din punct de vedere al pregatirii, cu multe exercitii si misiuni, in special cele cu nave aliate, care sunt desfasurate in Marea Neagra, in baza deciziilor luate in cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Nu trebuie uitata resursa umana, cea mai importanta din punctul de vedere al resurselor dintr-o categorie de forte, ce-si doreste performanta si profesionalism. Pentru conducerea Ministerului Apararii Nationale, este foarte important sa investim in educatie. In acest sens, anul acesta am aprobat reinfiintarea la Constanta a Colegului National Militar ‘Alexandru Ioan Cuza’ – o institutie militara de invatamant preuniversitar, unitate ce a pregatit generatii intregi de elevi-marinari pana in urma cu aproximativ 20 de ani. Alaturi de cele doua institutii de invatamant prestigioase ale Fortelor Navale, Academia Navala ‘Mircea cel Batran’ si Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale ‘Amiral Ion Murgescu’, Colegiul National Militar ‘Alexandru Ioan Cuza’ isi va redeschide portile peste aproximativ trei saptamani, mai exact pe data de 10 septembrie, avand misiunea de a redeveni o institutie performanta, valoroasa si recunoscuta in sistemul de invatamant militar si national”- a subliniat Mihai Fifor.

In final, Mihai Fifor a asigurat asistenta de intregul sprijin pentru indeplinirea misiunii care le revine in arhitectura de aparare a frontierei estice a NATO si UE.

“Dragi marinari, aveti datoria sa va pregatiti, ca si pana acum, adica temeinic si profesionist, pentru ca responsabilitatile voastre sunt esentiale in apararea flancului estic al NATO si al Uniunii Europene, in dimensiunea sa maritima. La acestea se adauga capabilitatile speciale desfasurate pentru apararea unuia dintre cele mai importante coridoare fluviale de transport ce masoara peste o mie de kilometri de Dunare. Va asigur, totodata, de intregul sprijin al echipei de conducere a Ministerului Apararii Nationale in promovarea ambitioasei, dar perfect realizabile, agende in domeniul inzestrarii si intaririi capacitatii de lupta, dupa cum va asigur ca asteptarile noastre si ale cetatenilor Romaniei cu privire la modul in care va veti indeplini misiunile, sunt pe masura inaltelor obiective pe care vi le-ati asumat. Misiunea dumneavoastra nu este una usoara, dar capabilitatile si aptitudinile dumneavoastra ne dau noua convingerea ca veti fi tot timpul acolo unde tara v-o cere – la datorie” – a incheiat ministrul Apararii Nationale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *