Mii de persoane au manifestat pentru drepturile femeilor in Franta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Mii de persoane s-au adunat vineri in mai multe orase din Franta pentru a denunta inegalitatile salariale si violenta pe criterii de gen, cu ocazia sarbatoririi Zilei Internationale dedicata drepturilor femeii, transmite AFP, titreaza Agerpres.

Participantii, in numar de 15.000 potrivit organizatorilor, au fost invitati sa protesteze sau sa se deconecteze de la activitate la 15:40, ora de la care teoretic femeile muncesc „gratuit”, daca se tine cont de faptul ca acestea sunt platite, in medie, cu 26% mai putin decat barbatii. La Paris 6.000 de oameni au manifestat in Piata Republicii afisand pancarte pe care era scris: „Pentru plata egala, munca egala”, „Nu vom mai tacea niciodata” sau „Nici de luat, nici de violat, Nu inseamna Nu”.

Multi barbati, in special tineri, se aflau printre manifestanti, precum Said, un tanar de 31 de ani, pe a carui pancarta scria: „Eu nu sunt asa” (adica nu sexist). Militantilor pentru cauza femeilor li s-au alaturat tinerii care demonstrau pentru clima. ‘Sa ne distrugem patriarhatul, nu climatul’, se putea citi pe un banner desfasurat la baza statuii simbolizand Republica.

Aproximativ cincizeci de femei algeriene au protestat viguros impotriva codului familie din tara de origine, dar si impotriva noii candidaturi a presedintelui Abdelaziz Bouteflika. 2.500 de persoane au manifestat la Marsilia si cate 1.500 la Grenoble si Toulouse. Participantii au scandat „Solidaritatea cu femeile din intreaga lume”, „Sunt inca multe lucruri de facut, in special in privinta egalitatii salariale si a combaterii violentei sexuale si a celei sexiste”, a declarat pentru AFP Valerie Lorek, care a demonstrat la Lille.

La Toulouse cateva sute de persoane, in marea lor majoritate femei, s-au adunat si au scandat „Solidaritate cu femeile din intreaga lume”. Pe pancarte se putea citi: ‘Patriarhatul nu se va prabusi singur, sa il calcam in picioare” sau „Nu exista femei frigide, ci guri rele”.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole