Mii de scrisori din secolul al XVII-lea, care nu au mai ajuns in mainile destinatarilor si descoperite intr-un cufar de piele din Olanda, sunt in prezent studiate de o echipa internationala de cercetatori, relateaza The Daily Telegraph, citat de Agerpres.
Cufarul a fost oferit unui muzeu al postei din Haga in 1926, insa cele 2.600 de scrisori aflate in acesta, dintre care 600 nu fusesera deschise niciodata, sunt abia in prezent studiate de o echipa internationala de cercetatori, care include oameni de stiinta de la universitatile Leiden, Oxford, MIT si Yale.
Printre acestea figureaza un apel scris in numele unei femei care se temea de o sarcina nedorita si care a fost citit abia acum, la peste 300 de ani dupa ce a fost trimis celui ce era suspectat ca ar fi tatal copilului.
Scrisoarea ii este adresata unui negustor evreu bogat din Haga si a fost scrisa in numele „unei prietene comune”, o cantareata de opera olandeza care a plecat la Paris, unde se pare ca a descoperit ca este insarcinata.
Scrisoarea poarta inscriptia „niet hebben” ceea ce inseamna ca destinatarul a refuzat sa o accepte, ghicind probabil continutul sau, a explicat pentru The Guardian Daniel Starza Smith de la Universitatea Oxford.
Scrisorile au fost adunate in cufar de Simon de Brienne si sotia sa, Maria Germain, care au lucrat ca postasi la Haga intre 1676 si 1707. Cei doi au sperat, probabil, ca destinatarii vor veni la un moment dat sa isi ridice scrisorile si sa plateasca taxele postale, care in acea perioada se plateau la primire.
Scrise in sase limbi, printre care franceza, olandeza, spaniola si latina, scrisorile au fost scrise de oameni de diferite conditii sociale si meserii, de la aristocrati si spioni la tarani cu o educatie precara.
„Multe dintre aceste persoane abia stiau sa scrie. Unele angajau profesionisti pentru a le scrie scrisorile, insa cele mai multe sunt redactate de oameni obisnuiti, care scriau fonetic, in propriile dialecte”, explica Rebekah Ahrendt de la Universitatea Yale.
Scrisorile sunt inca impaturite, iar cele sigilate vor fi scanate folosind noi tehnici imagistice, astfel incat continutul lor sa poata fi examinat fara a le deschide.