Miliardarii lumii au devenit mai bogati cu 19% in 2017

Averea cumulata a miliardarilor lumii a inregistrat o crestere fara precedent de 19% in 2017, pana la 8.900 miliarde de dolari, gratie faptului ca in China au aparut cate doi noi miliardari in fiecare saptamana, arata un studiu publicat vineri de banca elvetiana UBS si firma de consultanta PwC, informeaza AFP si Reuters, transmite AGERPRES.

Anul trecut, au aparut 199 de noi miliardari la nivel global, numarul total al persoanelor care detin peste un miliard de dolari ajungand la 2.158, sustine studiul Billionaires Insights Report. Averea loc combinata a urcat cu 1.400 miliarde de dolari anul trecut, adica mai mult decat Produsul Intern Brut al Spaniei sau Australiei, gratie cresterilor de pe pietele bursiere care au inregistrat cel mai bun an din istorie.

Faptul ca miliardarii au facut mai multi bani in 2017 decat in oricare alt an din istorie este evident in special in China, unde numarul miliardarilor a crescut pana la 373 de la 318 miliardari in 2016, iar averea loc cumulata a crescut cu 39%, pana la 1.120 miliarde dolari.

Comparativ, averea cumulata a miliardarilor americani a crescut cu 12% in 2017, pana la 3.600 miliarde de dolari, iar cea a miliardarilor europeni a urcat cu 19%, pana la 1.900 miliarde de dolari, gratie in special aprecierii monedei euro in raport cu dolarul.

“Antreprenorii miliardari din China sunt in fruntea transformarii economice a tarii lor, si pe cale de consecinta, a restului Asiei. In decurs de 10 ani ei au creat unele din cele mai mari companii ale lumii, au crescut standardele de viata si au facut averi intr-un ritm fara precedent”, se arata in raportul elaborat de UBS si PwC.

De exemplu, incepand din 2016 si pana in 2018, China a produs 50 de ”unicorni” -companii evaluate la cel putin un miliard de dolari, usor mai putin decat cei 62 de ”unicorni” aparuti in SUA.

Daca in urma cu 12 ani cea mai populata tara a lumii avea doar 16 miliardari, in prezent are 373 miliardari, adica aproape o cincime din numarul global. De asemenea, in Asia-Pacific si China erau 814 miliardari in 2017, fata de 178 in 2007.

Insa, riscul unui razboi comercial intre SUA si China ar putea perturba cresterea economica si, pe cale de consecinta, crearea de bogatie in China, subliniaza autorii studiului. Daca tensiunile vor continua sa escaladeze, pietele bursiere din SUA si Asia (exceptand Japonia) ar putea inregistra pierderi de pana la 20% comparativ cu varfurile atinse in vara lui 2018, potrivit celui mai sumbru scenariu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1