Milioane de britanici, nevoiţi să consume mai puţine alimente ca urmare a creşterii costului vieţii

Milioane de britanici sunt nevoiţi să mănânce mai puţin sau să sară peste mese, o situaţie care s-a înrăutăţit brusc de la începutul anului odată cu creşterea costului vieţii, potrivit unui studiu publicat luni, relatează AFP, informează AGERPRES.

Peste 7 milioane de adulţi locuiau în luna aprilie în gospodării din Marea Britanie rămase fără alimente (aproape 14% din total), potrivit unui studiu publicat de Food Foundation, cifră care a crescut cu 57% din ianuarie.

În aceste gospodării trăiesc aproximativ 2,6 milioane de copii, iar 2,4 milioane de adulţi nu au mâncat cel puţin o zi întreagă în luna aprilie, potrivit studiului realizat de Institutul YouGov.

Fundaţia „face apel la guvern să ia măsuri urgente pentru a preveni o nouă escaladare a acestei crize”, în special „prin creşterea alocaţiilor tot atât de mult cât inflaţia” sau chiar prin „extinderea accesului la mesele şcolare gratuite”.

În plus, beneficiarii băncii de alimente „cer din ce în ce mai mult alimente care nu trebuie gătite”, deoarece „familiile nu îşi pot permite facturile la energie”, adaugă organizaţia, avertizând că insecuritatea alimentară va creşte şi mai mult în lunile următoare.

În faţa inflaţiei, care ar putea depăşi anul acesta 10% în Regatul Unit, determinată în special de preţurile la energie şi alimente, criticile se înmulţesc la adresa ministrului de Finanţe Rishi Sunak, acuzat că nu ajută suficient familiile aflate în dificultate.

Keith Anderson, şeful Scottish Power, unul dintre cei mai mari distribuitori de energie electrică din Regatul Unit, a cerut luni guvernului să acţioneze în condiţiile în care „până la 40% dintre gospodării s-ar putea confrunta cu precaritatea energetică” iarna viitoare, potrivit unui comunicat transmis AFP.

Executivul ar trebui, a mai spus Anderson, să susţină o reducere de 1.000 de lire pe an (mai mult de 1.160 de euro) a facturilor la energie pentru persoanele cele mai nevoiaşe, cheltuială care ar putea fi „recuperată într-o perioadă de 10 ani”.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu