Militari rusi parasesc armata din cauza conflictului din Ucraina 

Reclame home 1
Reclame home 1

ucraina soldatMilitari rusi parasesc armata din cauza conflictului din Ucraina, au declarat pentru Reuters militari si activisti pentru apararea drepturilor omului. Afirmatiile lor pun la indoiala asigurarile date de Kremlin potrivit carora in Ucraina nu ar fi fost trimisi soldati rusi si ca aceia care lupta alaturi de rebeli sunt ‘voluntari’.

Dovezi ca rusi lupta in Ucraina, precum echipament rusesc gasit in estul tarii, marturii ale familiilor unor militari si ale unor ucraineni care afirma ca au fost capturati de forte aeropurtate ruse, sunt insa extrem de numeroase. Totodata, asociati ai lui Boris Nemtov, un critic proeminent al Kremlinului asasinat in luna februarie, vor publica in curand un raport care, sustin ei, va contine noi dovezi privind prezenta militarilor rusi in Ucraina.

Pana acum a fost extrem de rar ca soldati rusi care au luptat acolo sa fie dispusi sa vorbeasca. Cinci militari care au parasit recent armata, dintre care doi spun ca au preferat mai degraba sa plece decat sa lupte in Ucraina, si-au povestit experientele pentru Reuters citata de Agerpres.

Unul dintre ei, din Moscova, a declarat ca a fost trimis anul trecut sa ia parte la exercitii in sudul Rusiei, insa a ajuns in Ucraina cu un convoi de vehicule blindate. ‘Dupa ce am trecut frontiera, un locotentent-colonel a afirmat ca am putea fi trimisi la inchisoare daca nu ne supunem ordinelor. Unii soldati au refuzat sa ramana acolo’, a spus soldatul, care a facut parte din divizia de tancuri Kantemirovskaia. El si-a dezvaluit numele pentru Reuters, insa a cerut sa ofere aceste declaratii sub rezerva anonimatului, temandu-se de represalii.

El a afirmat ca a cunoscut doi militari care au refuzat sa ramana. ‘Au fost dusi undeva. Locotenent-colonelul a spus ca impotriva lor au fost deschise anchete penale, insa, in realitate — noi i-am sunat dupa aceea — ei erau acasa. Tocmai demisionasera’, a mai spus el.

Fostii militari rusi care au vorbit cu Reuters, dar si activisti pentru drepturile omului, au afirmat ca unora dintre militari le era teama sa fie trimisi in Ucraina, unii au fost presati sa mearga acolo, iar altii erau nemultumiti de modul in care au fost tratati dupa ce au luptat acolo.

Presedintele rus Vladimir Putin a dezmintit in nenumarate randuri ca Moscova a trimis forte militare sa-i ajute pe rebelii din estul Ucrainei, unde confruntarile armate continua sa faca victime, in pofida armistitiului din februarie. Un purtator de cuvant al lui Vladimir Putin a respins acuzatiile din partea NATO, a unor guverne occidentale si Kievului. Oficialii rusi sustin ca militari care lupta in Ucraina sunt ‘voluntari’ si ii ajuta pe rebeli din proprie initiativa.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2