Militarul care i-a executat pe sotii Ceausescu: “Simt ca i-am ajutat”

PNL

ioan_boeru_80632200In decembrie 1989, parasutistul Ionel Boeru s-a oferit voluntar pentru o misiune misterioasa. Ajuns la Targoviste, acesta a descoperit ca fusese adus pentru executia dictatorului roman. De Craciun, el a asigurat paza la procesul-spectacol melodramatic al cuplului, i-a escortat afara, in timp ce Ceausescu canta Internationala, iar mai putin stapana pe sine sotia sa tipa expresii obscene la adresa unui sergent batjocoritor, i-a aliniat in fata unui zid si i-a mitraliat cu gloante de Kalasnikov.

Totul s-a intamplat atat de rapid, incat un jurnalist militar care a inregistrat video procesul a apucat sa filmeze doar ultima rafala de gloante si cadavrele deja cazute la pamant. Insa aceste cateva secunde i-au umbrit toata viata parasutistului, scrie The Guardian citat de Romania TV.

“Sunt doua vieti pe care le-am curmat. Este mare lucru. In razboi este ok, insa cand omori oameni neinarmati este mai greu. Nu as dori acest lucru nimanui, chiar daca treaba mea este sa omor oameni”, a spus Boeru intr-un interviu pentru The Guardian.

Boeru crede ca gloantele sale i-au ucis pe Ceausesti, pentru ca, atunci cand a inceput sa traga, unul dintre cei trei membri ai plutonului de executie a ramas “paralizat” timp de cateva secunde, iar al doilea a uitat sa-si puna arma pe automat, tragand doar cateva focuri, pe rand.

Cuplul Ceausescu, “inca foarte indragostit”, a cerut sa moara impreuna, ca o sfidare fata de sentinta, care prevedea executia separat. El le-a acordat ultima dorinta si se consoleaza ca i-a ucis inainte sa-si piarda controlul.

Atunci in varsta de 31 de ani, astazi bunic, capitanul nu are regrete ca a pus capat definitiv regimului lui Ceausescu, marcat de frica, saracie si lipsuri.

“I-am impuscat foarte repede, simt ca i-am ajutat sa moara cu demnitate. Soldatii plangeau de fericire, oameni despre care anterior ai fi crezut ca sustin in intregime regimul izbucneau de emotie”, a mai spus Boeru in interviul acordat jurnalistilor britanici.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1