MINERITUL ȘI PROBLEMELE SALE – Fără bani alocați în 2021 pentru închidere perimetre miniere în Maramureș

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Problemele lăsate de minerit în Maramureș sunt deja cunoscute. Se mai discută despre ele sau se iau ceva măsuri abia atunci când de regulă se întâmplă vreun incident de mediu major, în rest liniște. Însă realitatea este că în Maramureș oricând și în orice moment pot apare probleme serioase de mediu datorită acestor perimetre miniere care nu știe nimeni ce e cu ele, nu știe nimeni ce e acolo jos, în pământ, unde coborau minerii cu colivia până acum câțiva ani.

„O problemă majoră de mediu o reprezintă perimetrele miniere. Din păcate nici în acest an nu au fost alocate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului fonduri bugetare pentru realizarea lucrărilor de închidere perimetre miniere. „implementarea Strategiei Naționale și a Planului Național pentru Gestionarea Siturilor contaminate” a fost cuprinsă în cadrul HG 683/2015, iar procesarea și depozitarea deșeurilor rezultate din exploatările miniere s-a făcut în multe dintre cazuri fără măsuri preventive, ca urmare a lipsei cadrului legislativ, efectul fiind afectarea calității factorilor de mediu. În consecință, multe situri miniere au un impact semnificativ asupra sănătății umane și a mediului. Impactul principal asupra mediului din industria minieră provine de la insuficienta epurare a apelor de mină, de la iazurile de decantare și haldele de steril unde nu s-au efectuat lucrări de ecologizare, precum și de la instalațiile de prelucrare abandonate.

Măsurile punitive luate de către Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu nu rezolvă problemele reale ale acestui sector, atâta timp cât nu se alocă finanțări constante și nu se stabileste un program sectorial bine definit, pe durată mediue și lungă, existând oricând posibilitatea unor accidente/incidente de mediu, cu consecințe greu de estimat, dar cu tendințe clare de imposibilitate de predicție și evaluare anticipată a efectelor. Comisariatul Județean Maramureș verifică prin controale periodice iazurile de decantare și perimetrele miniere închise, urmărește starea de conservare a lucrărilor de închidere și ecologizare realizate, stadiul și evoluția situațiilor de degradare a lucrărilor executate sau necesitatea realizării acestora, dar atâta timp cât nu se alocă finanțări există permanent pericolul unor accidente/incidente de mediu cu posibil efect transfrontalier”, a declarat, pentru ziarmm.ro, Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2