Ministerul Agriculturii aloca 7,5 milioane de lei in 2020 pentru sustinerea productiei de usturoi

Cultivatorii de usturoi vor putea primi in 2020 un sprijin financiar de 14.248,8 lei/hectar (maximum 3.000 euro/hectar) prin schema de ajutor de minimis privind sustinerea productiei de usturoi, potrivit unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), informeaza AGERPRES.

Resursele financiare alocate in acest sens de la bugetul de stat depasesc 7,5 milioane de lei, respectiv 1,58 milioane de euro.

Valoarea totala a ajutorului de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi suma de 20.000 euro, echivalent in lei, pe durata a trei exercitii financiare, adica exercitiul financiar in cauza si doua exercitii financiare precedente.

Astfel, cei care vor sa beneficieze de aceste ajutoare de minimis pentru cultura de usturoi trebuie sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minimum 3.000 de metri patrati, sa valorifice o cantitate de usturoi de minimum 3.000 de kilograme/hectar dovedita cu documente justificative, sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi la data depunerii cererii si sa detina Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, conform modelului prevazut in anexe, completat cu tratamentele aplicate culturii si o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ teritoriala se afla terenul utilizat in anul de cerere, din care sa rezulte suprafetele cultivate cu usturoi.

MADR, prin directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti, efectueaza inspectii in teren, pe parcursul perioadei de vegetatie a culturilor de usturoi si verifica permanent modul de respectare a prevederilor prezentei hotarari de catre beneficiarii sumelor reprezentand sprijin financiar prevazut de schema de ajutor de minimis.

„Reprezentantii directiilor pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, avand in vedere cererea de inscriere in program si declaratia pe propria raspundere prevazuta la art. 9 alin. (3) lit. e) si in baza notificarii scrise a solicitantilor, transmisa prin email, fax sau posta, verifica existenta culturii si evalueaza productia inainte de recoltare, potrivit fiselor prevazute in anexa nr. 4 si sunt direct raspunzatori de veridicitatea datelor”, se arata in document.

In anul de cerere 2020, valorificarea productiei de usturoi se face in perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative care sa ateste valorificarea productiei se depun la directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti pana la data de 27 noiembrie.

In situatia in care, dupa centralizarea tuturor situatiilor privind sumele necesare reprezentand ajutor de minimis, se constata depasirea sumei maxime prevazute, valoarea ajutorului de minimis care se acorda per beneficiar poate fi redusa in vederea incadrarii in buget.

Cursul de schimb pentru acordarea acestui sprijin este de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2019.

In ultimii ani, Romania a inregistrat un declin cu aproape 20% la productia de usturoi, de la circa 67.000 de tone in 2010, la numai 55.000 de tone in 2017, in timp ce importurile au crescut semnificativ pentru a asigura consumul intern.

Suprafata cultivata cu usturoi in anul 2017 a fost de 9.974 hectare, de pe care s-a obtinut o productie de 55.673 tone. Comparativ cu anul 2010, in anul 2017 productia de usturoi a scazut cu 11.500 tone, aratau anul trecut datele statistice ale MADR prezentate in momentul lansarii acestui program de sprijin.

Judetele cu cele mai mari suprafete cultivate cu usturoi sunt: Botosani, Dolj, Iasi, Mehedinti, Suceava, Teleorman si Timis. In urma analizei datelor comunicate de directiile pentru agricultura judetene a rezultat o suprafata medie a exploatatiei de 0,22 ha. Circa 62% din totalul exploatatiilor cultivate cu usturoi au dimensiuni cuprinse intre 0,004 ha si 1 ha.

La nivelul Romaniei, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situeaza in jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezinta 2,2 kg, respectiv 1,41% din consumul total de legume.

„Deficitul de productie la cultura de usturoi cultivat in camp se datoreaza costurilor mari de productie, deficitului de samanta din soiuri autohtone, lipsa gamei de masini si utilaje necesare aplicarii tehnologiei precum si slaba asociere a producatorilor agricoli. Lipsa spatiilor destinate conditionarii (sortare, ambalare etc.) si pastrarii corespunzatoare a usturoiului a creat dificultati in valorificarea productiei catre piata, ceea ce a condus la cresterea importului de usturoi”, se spunea in nota de fundamentare a proiectului initial.

In anul 2017, Romania a importat 6.095,26 tone usturoi. Avand in vedere consumul de usturoi de 43.603 tone/an se constata un deficit de usturoi de 14.435 tone. Principalele tari din UE de unde Romania aduce usturoi sunt: Olanda, R. Ceha, Spania, Ungaria, Germania, Grecia, Franta, Polonia, Bulgaria, iar din tarile terte: Turcia, China, Egipt si Moldova. Ponderea importurilor din tari terte este de 3% din totalul schimburilor comerciale pentru anul 2017.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu