Ministerul Agriculturii va sprijini cultivatorii pentru eficientizarea culturii usturoiului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a organizat o intalnire intre producatorii de usturoi, importatori si autoritati pentru a sprijini eficientizarea culturii usturoiului, care a pierdut tot mai mult teren in Romania din cauza importului masiv din tari terte, informeaza joi MADR, transmite AGERPRES.

In cadrul discutiilor au fost dezbatute aspecte referitoare la dificultatile intampinate, cultivatorii de usturoi din zonele consacrate, respectiv Copalau – judetul Botosani, Teleorman, Dolj, Mehedinti, Iasi si Timis specificand costurile mari de productie, deficitul de samanta din soiuri autohtone, gama de masini si utilaje necesare eficientizarii acestei culturi, slaba asociere a micilor producatori, valorificarea productiei catre piata, depozitarea, pastrarea si ambalarea corespunzatoare, astfel incat sa fie satisfacute nevoile pietei.

Pe de alta parte, in cadrul discutiilor a reiesit interesul comerciantilor de a incheia contracte ferme cu producatorii, in contextul in care preferintele consumatorilor romani sunt tot mai mult orientate spre produsele autohtone de o calitate ridicata.

In Romania, suprafata cultivata cu usturoi in anul 2017 a fost de 9.936 hectare, cele mai multe suprafete fiind mici si foarte mici, exploatate de ferme de familie si mici fermieri.

MADR are in vedere identificarea de solutii pentru sprijinirea sectorului si crearea de lanturi de distributie, intre producatori si comercianti. In perioada urmatoare se va organiza o noua reuniune la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru a stabili care sunt sarcinile ce revin fiecarui actor de pe filiera.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2