Ministerul Apelor si Padurilor: Taierile ilegale de paduri s-au diminuat anul trecut

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Datele preliminare ale raportului pentru 2016 privind sectorul forestier arata ca taierile ilegale de padure s-au diminuat anul trecut, potrivit unui comunicat al Ministerului Apelor si Padurilor (MAP), remis, marti, AGERPRES.

Potrivit comunicatului, in fiecare an, la data de 21 martie, la nivel mondial este marcata Ziua Internationala a Padurilor.

„Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Rezolutia A/RES/67/200 din 21 decembrie 2012, prin care a declarat aniversarea acestei zile incepand din 2013, cu scopul de a creste gradul de constientizare asupra gestionarii, conservarii si dezvoltarii durabile a tuturor tipurilor de paduri, in beneficiul generatiilor prezente si viitoare. ONU recomanda statelor membre sa organizeze actiuni pentru reconstituirea padurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor. In fiecare an, Ziua Internationala a Padurilor are o tema, hotarata de Parteneriatul de colaborare privind Padurile”, se arata in comunicat.

Pentru 2017, tema aleasa este: „Padurile si energia”.

„Managementul responsabil si durabil al fondului forestier reprezinta o prioritate pentru Ministerul Apelor si Padurilor (MAP). Evolutia si starea de sanatate a padurilor din tara noastra fac obiectul Raportului anual privind starea padurilor. Acest raport reprezinta o radiografie a Fondului forestier national al Romaniei, cuprinzand informatii privind: suprafata fondului forestier si structura pe forme de proprietate, distributia padurilor pe forme de relief si etaje fitoclimatice, pe specii si grupe de specii, pe grupe sau tipuri functionale si multe altele”, mai spun reprezentantii ministerului.

MAP va publica, in a doua jumatate a acestui an, raportul aferent anului 2016. Conform datelor preliminare, tendinta de crestere a suprafetei de padure din Romania se mentine in jurul valorii de 10.000 de hectare. Totodata, datele arata o diminuare a taierilor ilegale de padure.

„Tara noastra are nevoie de gestionarea durabila a sectorului forestier, in scopul cresterii calitatii vietii si asigurarii necesitatilor pe care le are societatea romaneasca. In contextul european, Romania detine toate atuurile pentru a deveni un lider in ceea ce priveste managementul padurilor multifunctionale, acesta fiind obiectivul nostru pe termen mediu si lung”, a declarat ministrul Apelor si Padurilor, Adriana Petcu, citata in comunicat.

Totodata, in cel mai scurt timp, Ministerul Apelor si Padurilor isi propune sa demareze procedura de constituire a Consiliului National pentru Silvicultura. Obiectivul fundamental al Consiliului este de a contribui la promovarea gestionarii durabile a padurilor si cresterea competitivitatii sectorului forestier in beneficiul societatii, inclusiv prin asigurarea continuitatii in implementarea strategiei privind padurile, elaborarea de recomandari de modificare si/sau actualizare a strategiilor, politicilor si a altor documente cu caracter programatic, respectiv prin monitorizarea activitatii autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

Astfel, misiunea Consiliului este aceea de a asigura viziunea unitara si integrata in ceea ce priveste gestionarea si dezvoltarea durabila a domeniului forestier, precum si de a monitoriza coerenta implementarii strategiei privind padurile si a altor politici, strategii si acte normative relevante pentru domeniul forestier.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2