Ministerul Apelor vrea sa interzica realizarea de hidrocentrale la altitudini intre 800 si 1.500 de metri

Constructia de hidrocentrale la altitudini intre 800 si 1.000 de metri ar putea fi interzisa, in vederea protectiei si conservarii mediului, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern initiat de Ministerul Apelor si Padurilor, informeaza AGERPRES.

Proiectul de act normativ se refera la “noi lucrari si activitati pe ape sau care au legatura cu apele”.

In nota de fundamentare, initiatorii sustin ca Romania se afla in etapa I a fazei precontencioase pentru punerea in intarziere a aplicarii Directivei Cadru Apa 2000/60/CE si a Directivei Habitate 92/43/CEE in procesul de autorizare a microhidrocentralelor din Romania.

“Printre angajamentele asumate de Romania se afla si masuri de natura strategica care sa conduca la clasarea cauzei. Pe langa modificarea/completarea prevederilor existente legate de definirea debitului ecologic, respectiv crearea temeiului legal expres pentru stabilirea modului de determinare si calcul al acestuia, un angajament ferm este stabilirea listei sectoarelor cursurilor de apa pe care se interzic realizarea de lucrari care pot afecta starea ecologica a apelor”, potrivit initiatorilor.

Astfel, prin aprobarea proiectului de act normativ care aproba criteriile de selectare si lista sectoarelor de cursuri de apa unde se interzice sau se restrictioneaza realizarea de lucrari si activitati care pot afecta starea ecologica a apelor se va crea cadrul legal necesar implementarii acestor masuri de natura strategica, menite sa conduca la protectia resurselor de apa si a ecosistemelor acvatice.

Reprezentantii Ministerului Apelor sustin ca prevederile acestei hotarari vor trebui incluse si in Strategia Energetica a Romaniei 2016-2030, cu perspectiva anului 2050.

“In ceea ce priveste exploatarea resurselor energetice regenerabile, in speta a potentialului hidroenergetic al apelor, delimitarea sectoarelor propuse nu va conduce la un impact macroeconomic in ceea ce priveste dezvoltarea ramurei energetice, avand in vedere potentialul hidroenergetic tehnic amenajabil existent. In acest sens, asa cum se mentioneaza in cadrul Raportului de tara al Comisiei Europene publicat in 2017: ‘Cu o pondere a energiei din surse regenerabile de 24,7% in 2015, Romania si-a atins deja obiectivul pentru 2020 in ceea ce priveste acest tip de energie, mai ales datorita importantului sau sector hidroenergetic’. Este astfel necesar un mix al surselor energetice incluzand sursele regenerabile care sa garanteze securitatea energetica, fapt consemnat si de Strategia Energetica a Romaniei 2016-2030, cu perspectiva anului 2050”, se mentioneaza in nota de fundamentare.

Cu toate acestea, desi Romania si-a atins deja tinta de regenerabile pentru anul 2020, Parlamentul European a adoptat la inceputul acestui an noi tinte de energie verde, respectiv 35% pentru anul 2030.

In ceea ce priveste Romania, aceasta tinta pentru energia regenerabila ar putea fi de 31-32% pentru energia regenerabila in anul 2030, ceea ce reprezinta un salt semnificativ fata de obiectivul de 24% pe care il are tara noastra pentru 2020, dupa cum a declarat, in luna iunie, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Energie (ANRE).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1