Ministerul Culturii „prostit” cu o expozitie intr-un spatiu impropriu: Casa Unirii de la Basesti „serbeaza” Centenarul cu peretii scorojiti

PNL

Obtinerea unei finantari pentru renovarea casei memoriale „Gheorghe Pop de Basesti” a constituit o prioritate in activitatea parlamentara a deputatului USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus. Acesta a avut public mai multe luari de pozitie pe subiect si incercari repetate de a convinge Guvernul, prin interpelari facute la Ministerul Culturii, sa aloce finantare pentru unul dintre obiectivele simbol ale Marii Unirii.

„Un astfel de simbol nu avea voie sa ramana in paragina in Anul Centenarului. Mi s-a parut aberant ca ministerul a acceptat sa finanteze cu 26.900 de lei o expozitie in Casa Memoriala, dar nu a dat bani pentru restaurare. Acest lucru i l-am adus la cunostinta Ministrului Culturii imediat dupa acordarea finantarii, solicitandu-i sa sustina financiar si reabilitarea complexului”, a declarat deputatul USR, Vlad Emanuel Durus.

Dupa aproape 45 de zile de la formularea interpelarii, ministrul Culturii si Identitatii Nationale, George Ivascu, a oferit un raspuns deputatului maramuresean. Acesta arata ca, in pofida declaratiilor autoritatilor locale si judetene, „proiectul privind Restaurarea, consolidarea si dotarea Casei Memoriale Gheorghe Pop de Basesti a fost depus in 05.04.2018. Dupa cum reiese din fisa proiectului, rezulta ca reabilitarea va fi gata la finalul anului 2019 [!!!]. In acest moment sunt nenumarate case memoriale care ar trebui reabilitate, pentru care autoritatile locale nu au facut mai nimic , iar printr-un program aniversar nu pot fi rezolvate problemele care treneaza de zeci de ani”.

In privinta finantarii expozitiei in interiorul Casei Memoriale, proiect sustinut de Consiliul Judetean Maramures, ministrul Ivascu a parut surprins ca s-a putut trimite o astfel de solicitare. „Alocarea sumei de 26.900 de lei pentru expozitie a fost posibila pentru ca nimeni nu si-a imaginat ca cineva ar putea sa scrie un proiect pentru o expozitie intr-o casa memoriala nereabilitata si nefunctionala. Proiectul a fost analizat individual, asa cum este analizat fiecare proiect”.

Ce ar mai fi de comentat dupa un astfel de raspuns, care descrie o realitate a administratiei judetene? Competenta in executivul Consiliului Judetean e un atribut intamplator. Maximum a ceea ce putem crea cu ocazia Centenarului sunt simpozioane, expozitii, spectacole si mese festive…

USR Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1