Ministerul Educatiei trebuie sa faca pace intre Sindicatul din Invatamant si Inspectoratul Scolar Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

bani-leiMinisterul Educatiei este singurul in masura sa puna capat conflictului care exista intre Sindicatul Liber din Invatamant Maramures si Inspectoratul Scolar Maramures pe tema acordarii sporurilor pentru conditii de munca periculoase. O noua intalnire pe tema aceasta a avut loc astazi, 26 aprilie, la Prefectura Maramures, in biroul prefectului Sebastian Luput.

Din partea ISJ Maramures au fost prezenti Vasile Ban, inspector general adjunct, Costea Monica, consilier salarizare si Alin Otel, consilier juridic, iar din partea SLI Maramures au venit la sediu Ioana Petreuș, presedinte si Mariana Nuszer-Tinta, consilier juridic. Din partea Institutiei Prefectului au mai fost prezenti Rodica Pop, sefa Serviciului Juridic, Angela Filip, sef serviciu Afaceri europene, dezvoltare economica si conducerea serviciilor publice deconcentrate, si Ioan Miclea, consilier in cadrul Departamentului Afaceri europene.

Problema adusa in discutie era deja cunoscuta de catre prefectul Sebastian Mihai Luput, dupa ce saptamana trecuta reprezentantii SLI si ISJ au participat la sedinta Comisiei de dialog social. Cele doua parti care reprezinta angajatii din invatamant interpreteaza in mod diferit o serie de sentinte judecatoresti si acte normative in vigoare, astfel incat ISJ acorda sporurile doar retroactiv si doar in cazurile in care instanta s-a pronuntat in mod favorabil.

SLI doreste acordarea acestor sporuri luna de luna, pe statul de plata. Problema principala o constituie faptul ca pana in prezent, potrivit unui comunicat de presa al Prefecturii Maramures, nu a fost elaborat Regulamentul privind acordarea sporurilor pentru conditii de lucru vatamatoare si periculoase, acest lucru fiind amanat, prin OUG nr. 57/2015, pentru data de 1 ianuarie 2017. Astfel, probleme similare exista in toate judetele, cu mici diferente de la o zona la alta.

In aceste conditii, prefectul Sebastian Mihai Luput considera ca problema nu poate fi limitata la nivelul judetului Maramures, astfel ca nici solutia ei nu poate fi data de Institutia Prefectului. Prefectul Luput spune clar ca sta in puterea Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice sa clarifice felul in care trebuie acordate aceste sporuri la nivel national. Institutia Prefectului – Judetul Maramures va face demersuri pe langa minister pentru accelerarea solutionarii acestei probleme.

Cezar TUDOR

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2