Ministerul Educatiei: Mai multe locuri pentru programele de studii destinate domeniilor prioritare de dezvoltare a Romaniei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministerul Educatiei Nationale a alocat 5.000 de locuri in plus fata de anul 2017 programelor de studii care sustin domeniile prioritare de dezvoltare a Romaniei si, in premiera, au fost repartizate locuri finantate de la bugetul de stat absolventilor cu diploma de bacalaureat proveniti de la licee situate in mediul rural.

Potrivit unui comunicat al MEN, transmis joi AGERPRES, pentru prima data de la intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, ministerul a “fundamentat si a repartizat distinct locuri/ granturi de studii finantate de la bugetul de stat, special cu urmatoarele destinatii: domenii prioritare de dezvoltare a Romaniei, absolventi ai liceelor situate in mediul rural si locuri destinate formarii initiale a viitoarelor cadre didactice”.

Astfel, au fost alocate, special pentru aceste domenii, 5.000 de locuri in plus fata de anul 2017 acelor programe de studii care sustin domeniile prioritare, asa cum sunt ele definite in Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014 – 2020. De asemenea, in premiera, au fost repartizate locuri finantate de la bugetul de stat absolventilor cu diploma de bacalaureat proveniti de la licee situate in mediul rural, precizeaza sursa citata.

“Urmare a aprobarii cifrelor de scolarizare pentru invatamantul superior de stat in anul universitar 2018 – 2019, prin Hotararea de Guvern nr. 131 din 21 martie 2018, Ministerul Educatiei Nationale repartizeaza preliminar numarul de locuri/ granturi pentru studii universitare de licenta si master organizate la forma de invatamant cu frecventa, precum si pentru studii universitare de doctorat cu bursa pentru forma de invatamant cu frecventa si fara bursa pentru formele de invatamant cu frecventa si cu frecventa redusa, din institutiile de invatamant superior de stat, finantate de la bugetul de stat in anul universitar 2018 – 2019”, subliniaza comunicatul MEN.

Ministerul Educatiei mentioneaza ca toate institutiile de invatamant superior au obligatia transmiterii catre MEN atat a repartizarii locurilor pe programe de studiu din domeniile prioritare de dezvoltare a Romaniei, cu demonstrarea cresterii numarului de locuri finantate de la bugetul de stat fata de admiterea pentru anul universitar 2017 – 2018, cat si a listelor nominale cu candidatii inmatriculati pe locurile dedicate absolventilor de licee din mediul rural, cu specificarea liceului din care acestia provin.

Locurile/ granturile de studii finantate de la bugetul de stat repartizate, care vor ramane neocupate dupa sesiunea septembrie 2018, vor fi comunicate Ministerului Educatiei Nationale pana la data de 15 septembrie 2018, in vederea redistribuirii acestora in sistem, mai precizeaza sursa citata.

Conform comunicatului, “ministrul Valentin Popa este adeptul transparentei institutionale, iar emiterea pentru prima data a acestei fundamentari privind repartizarea cifrei de scolarizare constituie un reper in aceasta directie”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *