Ministerul Energiei: Programul asumat de Romania vizeaza inchiderea minelor ce pun probleme serioase de mediu si de eficienta economica

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Inchiderea minelor necompetitive este un program asumat de Romania in urma cu opt ani si vizeaza doar minele care pun probleme serioase de mediu si eficienta economica, sustin reprezentantii Ministerului Energiei (ME), informeaza AGERPRES.

„Inchiderea minelor necompetitive din Romania este un program asumat de tara noastra in urma cu opt ani, respectiv in anul 2011 si modificat de Guvernul Ciolos (2016) prin includerea a doua noi mine in lista celor neviabile economic: Lonea si Lupeni. Pentru cei care nu au inteles, acest plan nu este unul de inchidere a minelor din Romania. Acesta este un plan de inchidere a minelor care pun probleme serioase de mediu si eficienta economica. Mai mult, subliniem ca cei care astazi declara apocaliptic sfarsitul industriei miniere din tara noastra au aprobat aceleasi ajutoare de stat destinate inchiderii minelor neviabile, convenite cu Comisia Europeana, in cuantum mult mai mare. Mai exact, vorbim despre acordarea sumei de 74,714 milioane de lei pentru inchiderea minelor Petrila, Paroseni si Uricani in anul 2017”, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Precizarile ME vin dupa ce in spatiul public au aparut declaratii care criticau decizia Guvernului de a inchide trei mine de carbune din Valea Jiului.

Guvernul a aprobat miercuri acordarea de ajutoare de stat pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din Complexul Energetic Hunedoara (CEH) si din cadrul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului (SNIM).

Ministerul Energiei precizeaza ca suma totala implicata de toate Guvernele care s-au succedat in perioada 2011-2019 este de 1,4 miliarde de lei pentru companiile CEH si SNIM, in conditiile in care suma totala autorizata de CE pentru acest proces este de 1,6 miliarde de lei.

„Cat priveste ingrijorarile acelorasi declaranti privind furnizarea de carbune pentru CEH, reamintim ca in cadrul CEH raman doua mine in exploatare – Vulcan si Livezeni – care vor asigura necesarul de carbune pentru producerea energiei electrice si termice in cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Asadar, cei care speculeaza abandonul industriei miniere in Romania nu doar ca se inseala dar induc o stare de neliniste inutila in zona Vaii Jiului. Asta pentru ca actualul Guvern nu doar ca pune in aplicare planul de inchidere a minelor necompetitive din Romania, dar are in derulare planuri de revigorare a industriei miniere”, se mai arata in comunicat.

In acest context, ME precizeaza ca Guvernul actual pregateste constructia unui grup nou de productie in cadrul CEH la Mintia. Aceasta investitie in ciclu combinat va stabiliza economic, social si energetic intreaga regiune si, implicit, Romania. Decizia de investitie a grupului de la Mintia a fost deja luata de compania de stat Romgaz, aceasta fiind deja angrenata in pregatirea demararii procesului investitional (studiu de fezabilitate).

„In concluzie, ne rezervam dreptul de a demonta toate aceste speculatii care nu fac altceva decat sa transforme un adevar si o preocupare reala guvernamentala pentru viabilitatea sectorului miner din Romania intr-o cleveteala politica”, mai spun reprezentantii ME.

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de stat pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din cadrul Complexului Energetic Hunedoara si din cadrul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului, a anuntat, miercuri, purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

„Guvernul a aprobat doua hotarari de guvern, la propunerea Ministerului Energiei, privind aprobarea acordarii unor ajutoare de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive din cadrul Societatii Complexul Energetic Hunedoara si din cadrul Societatii Nationale de inchideri Mine Valea Jiului S.A. (…) Pentru Complexul Energetic Hunedoara, Ministerul Energiei a propus acordarea unui ajutor de stat de 60,6 milioane de lei. Acordarea acestui ajutor de stat este in concordanta cu cerintele Comisiei Europene. De asemenea, pentru inchiderea minelor necompetitive din Societatea Nationala de Inchideri Mine Valea Jiului S.A., pentru anul 2019, Romania si Comisia Europeana au convenit in 2012 un plan privind inchiderea minelor, iar acum a fost acordat un ajutor de stat de 52,7 milioane de lei”, a declarat Nelu Barbu la finalul sedintei de guvern de miercuri.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2