Ministerul Energiei se asteapta la un sezon rece la fel de geros ca iarna anterioara, cu consumuri-record de electricitate si gaze

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Dispeceratul Energetic National se asteapta ca in aceasta iarna sa avem o situatie similara cu cea de iarna trecuta, cand au existat consumuri-record de electricitate si de gaze naturale, ca urmare a temperaturilor extrem de scazute (minus 15-20 de grade) inregistrate pentru o perioada de 7-10 zile, potrivit proiectului privind Programul energetic pentru iarna 2017 – 2018, elaborat de Ministerul Energiei, informeaza AGERPRES.

“Pentru varfurile de sarcina previzionate pentru iarna 2017-2018, Dispecerul Energetic National a realizat balanta productie — consum in care a fost luat in considerare un scenariu plecand de la urmatoarele ipoteze: inregistrarea unei perioade de 7-10 zile geroase, cu temperaturi de minus 15 — 20 grade C); structura productiei la varful de seara fara aportul centralelor eoliene si fotovoltaice (limitari naturale sau dictate de protectii tehnologice), cu reduceri de putere, pana la opriri, ale centralelor pe gaze naturale (presiuni mici in reteaua de transport gaze naturale); la varful de consum, valoarea medie maxima orara considerata este de 9.750 MW (identic cu cea inregistrata in ianuarie 2017. Valoarea maxima instantanee a fost de 9.991 MW)”, se arata in textul Programului de iarna.

In ceea ce priveste energia electrica, a fost analizata o perioada de 6 luni, respectiv de la 1 octombrie 2017 la 31 martie 2018, pentru care Comisia Nationala de Prognoza a prevazut o crestere a consumului mediu cu 2,4%, iar Dispecerul Energetic National a prevazut o crestere a acestuia cu 1,2% fata de realizarile perioadei similare 2016 — 2017.

“Tinand cont de evolutia consumului de energie electrica din perioada 1 ianuarie — 1 septembrie a.c., de inexistenta unor semnale privind aparitia de noi agenti economici cu consum relevant de energie electrica, de scenariul DEN (Dispeceratul Energetic National — n.r.) care ia in considerare o corectie a influentei temperaturilor medii lunare mai scazute cu 1-2 grade C, estimarea de crestere medie a consumului luat in calcul pentru perioada 15 noiembrie 2017 — 15 martie 2018 este de 1,1% fata de realizarile perioadei similare aferente Programului de iarna anterior”, potrivit documentului.

Astfel, cantitatile de combustibili prevazute in balanta de combustibili au fost estimate pentru a face fata unei cresteri medii fata de anul trecut de pana la 1,1% a consumului de energie electrica, in conditiile unei prognoze hidrologice rezervate, precum si in conditiile in care centralele termoelectrice, ce functioneaza pe lignit, vor fi aprovizionate din timp cu cantitatile prevazute.

“Pentru a realiza stocurile de lignit, cel putin la nivelul valorilor prevazute in prezentul program de iarna, este necesar ca toate exploatarile si depozitele de carbune aferente, inclusiv depozitul U.M.C. Rosia, din cadrul C.E. Oltenia, sa fie functionale, si, de asemenea, transportul pe calea ferata intre cariere si centrale sa se desfasoare in mod corespunzator”, se mai arata in proiect.

Iarna trecuta, consumul tarii de electricitate si gaze naturale a ajuns la recorduri istorice, dupa ce temperaturile au coborat foarte mult la inceputul lunii ianuarie, iar gerul a tinut cateva saptamani, cu temperaturi frecvente de minus 15-20 de grade.

Tot in perioada ianuarie-februarie, pretul energiei s-a dublat pe bursa, ceea ce a dus in final la o scumpire a electricitatii pentru populatie cu 8% de la 1 iulie 2017.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *