Ministerul Energiei va preleva probe de benzina si motorina de pe piata, pentru a monitoriza calitatea carburantilor

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Energiei va preleva si va analiza probe de benzina si motorina din statiile de distributie, pentru a monitoriza calitatea acestora, potrivit unui proiect de ordin publicat pe site-ul institutiei, informeaza AGERPRES.

Astfel, autoritatea competenta, adica ministerul, va actualiza o lista cu statiile de distributie si/sau cu amplasamentele comerciale unde sunt distribuiti carburantii auto, in functie de caz. Aceasta lista trebuie sa fie actualizata in fiecare an.

Amplasamentele pot fi ulterior impartite, daca exista informatii suficiente, in amplasamente ale principalelor companii petroliere, super-/hipermarketuri si amplasamente independente.

Cantitatea totala necesara pentru cele trei probe (proba de laborator, contraproba si proba martor) este de 9 litri pentru esantionarea de benzina si 4,5 litri pentru esantionarea de motorina.

Operatorii economici care introduc pe piata benzina si motorina sunt obligati sa verifice in laboratoarele proprii sau in alte laboratoare, pentru fiecare lot de benzina si motorina introdus pe piata, toate specificatiile tehnice prevazute in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 80/2018 si Legea nr. 311/2018, cu modificarile si completarile ulterioare.

Operatorii economici au obligatia de a pastra inregistrarea tuturor cantitatilor de benzina si motorina comercializate, precum si rapoartele de incercari aferente acestora, cel putin cinci ani.

Ministerul Energiei va selecta aleatoriu locurile de prelevare – proportional cu vanzarile observate, folosind o lista a statiilor de distributie si a amplasamentelor comerciale actualizata furnizata de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si/sau alte institutii abilitate.

Simultan cu lista principala, Ministerul Energiei selecteaza aleatoriu inca un numar similar de statii de distributie si amplasamente comerciale, care urmeaza sa fie utilizate cu acordul Ministerului Energiei in cazul in care o locatie din cele alese anterior a fost inchisa, nu functioneaza, nu dispune un anumit sortiment selectat pentru prelevare sau alte motive care fac imposibila prelevarea in timp util a probelor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2