Ministerul Finantelor: Nu se are in vedere un imprumut de la organisme financiare internationale sau de la banci private, in situatie de criza

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Finantelor Publice nu are in vedere contractarea vreunui imprumut de la organisme financiare internationale sau de la un grup de banci private, interne sau internationale, in contextul unei situatii de criza, asa cum fals s-a promovat in spatiul public, precizeaza joi institutia, informeaza AGERPRES.

“In conformitate cu legislatia privind datoria publica, MFP anunta in fiecare an programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe piata interna si externa pentru asigurarea necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice. In acest sens, Ministerul Finantelor Publice a anuntat necesarul de finantare pentru anul 2018 si instrumentele pe care intentioneaza sa le utilizeze prin ‘Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018’, publicat pe site-ul MFP. Potrivit programului indicativ, MFP intentioneaza finantarea necesitatilor la nivel guvernamental prin utilizarea instrumentelor de piata (emisiuni de titluri de stat pe piata interna, emisiuni de euroobligatiuni), emisiuni de titluri de stat pentru populatie si trageri aferente imprumuturilor contractate de la institutiile financiare internationale”, subliniaza sursa citata.

In context, Finantele arata ca Romania beneficiaza de un rating suveran la nivelul gradului investitional din partea celor mai importante agentii internationale de rating (Moody’s, Standard & Pooor’s si Fitch), cu o perspectiva stabila. De asemenea, potrivit ministerului de resort, Romania se situeaza la unul din cele mai scazute niveluri ale datoriei publice din UE, plasandu-se pe un “onorabil” loc 5 in acest clasament, din totalul de 28 de state UE.

In 2018, Ministerul Finantelor va imprumuta aproximativ 48 – 50 de miliarde de lei de pe piata interna, similar cu nivelul propus pentru 2017, in timp ce aproximativ 4,5 – 5 miliarde de euro urmeaza sa fie atrasi de pe pietele externe, in crestere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.

“Ministerul Finantelor Publice are in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele externe prin emiterea de euroobligatiuni intr-un volum de 4,5 – 5 miliarde de euro (echivalent), in functie de evolutiile, conditiile si oportunitatile oferite de aceste piete, si efectuarea de trageri din imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale in valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro. Ministerul Finantelor Publice are in vedere, de asemenea, emiterea unui volum de titluri de stat pe piata interna in anul 2018 in suma de 48 – 50 de miliarde de lei, cu o structura a maturitatilor 30%/50% (termen scurt versus termen mediu si lung”, se precizeaza in documentul citat.

Necesarul brut de finantare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde de lei iar volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi atrase de Finante este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din produsul intern brut (aproximativ 27 miliarde de lei) si de volumul datoriei de refinantat anul viitor, in suma de aproximativ 47 miliarde de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2