Ministerul Finantelor Publice a programat imprumuturi de 4,1 miliarde de lei, in luna mai

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Finantelor Publice a planificat imprumuturi de 4,1 miliarde de lei de la bancile comerciale in luna mai 2017, din care 3,7 miliarde de lei prin sapte licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, iar 405 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni, informeaza AGERPRES.

Sumele vor fi destinate finantarii deficitului bugetului de stat si refinantarii datoriei publice.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza o licitatie de certificate de trezorerie cu discont, in valoare de un miliard de lei, in data de 11 mai 2017.

De asemenea, vor fi organizate sase licitatii de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 2,7 miliarde de lei, fiecare fiind urmata, a doua zi, de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni.

In anul 2017, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de MFP pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB (circa 24 de miliarde lei), care urmeaza sa fie finantat in proportie de 65% de pe piata interna si 35% de pe cea externa, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat 2017 denominate in lei scadente in 2017.

Ministerul Finantelor va avea o abordare flexibila in realizarea procesului de finantare in 2017, urmarind pastrarea caracterului predictibil si transparent al ofertei de titluri de stat pentru a reactiona adecvat la potentialele modificari ale tendintei pietei si comportamentul investitorilor.

MFP are in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele externe prin emiterea de euro-obligatiuni intr-un volum de 2,5 — 3 miliarde euro (echivalent), in functie de evolutiile si oportunitatile oferite de aceste piete, tinand cont de necesitatea consolidarii rezervei financiare in valuta existenta la dispozitia Trezoreriei Statului si din efectuarea de trageri din imprumuturi contractate de la institutii financiare internationale in valoare de 0,6 miliarde euro.

MFP mai are in vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piata interna in valoare de 48—50 miliarde lei, cu o structura a maturitatilor de 30%/70% (termen scurt versus termen mediu si lung), din care 14 — 15 miliarde lei certificate de trezorerie cu discont si 34 — 35 miliarde lei obligatiuni benchmark.

Pentru realizarea obiectivului de consolidare si extinderea a curbei de randamente a titlurilor de stat denominate in lei si de imbunatatire a lichiditatii pietei titlurilor de stat, MFP are in vederea redeschiderea emisiunilor de titluri de stat de tip benchmark pana la atingerea unor volume pe emisiune de circa 2 miliarde de euro, pe fiecare maturitate a acestora.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2