Ministerul Finantelor: Romania va respecta tinta de deficit de sub 3% din PIB

home camp2
home camp2
home camp2

Diferenta dintre estimarile Comisiei Europene si cele ale Romaniei in ceea ce priveste deficitul bugetar pentru 2017 este rezultatul aplicarii unor metodologii diferite de estimare, dar autoritatile romane si-au asumat un program de guvernare care va respecta tinta de deficit de sub 3% din PIB, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice, informeaza AGERPRES.

“Prin scrisoarea transmisa, Comisia Europeana se arata preocupata de o eventuala depasire a tintei de deficit pentru anul 2017. Conform bugetului de stat aprobat de Parlamentul Romaniei, Guvernul si-a asumat un deficit bugetar sub 3%, cu respectarea criteriilor de la Maastricht. Diferenta dintre cele doua abordari este rezultatul aplicarii unor metodologii diferite de estimare”, precizeaza Ministerul Finantelor.

Replica autoritatilor romane vine dupa ce comisarii europeni Valdis Dombrovskis si Pierre Moscovici au transmis o scrisoare Ministerului Finantelor Publice in contextul publicarii de catre Comisia Europeana (CE) a rapoartelor privind situatia economica si sociala din statele membre.

Analiza Comisiei face parte din procedura Semestrului European si include o evaluare a dezechilibrelor care exista inca in unele state membre. Conform acestor rapoarte, Comisia Europeana a constatat dezechilibre economice in 12 state membre UE, situatia acestora urmand a fi in continuare monitorizata, in timp ce Romaniei i s-a transmis doar o scrisoare formala, fara a fi identificate dezechilibre economice.

“Desi in acest moment avem opinii diferite privind prognoza economica pentru anul 2017, Guvernul Romaniei s-a angajat sa implementeze un Program de guvernare menit sa aduca dezvoltare sustenabila, investitii in infrastructura si creare de noi locuri de munca, cu respectarea unei tinte de deficit de sub 3% din PIB”, precizeaza sursa citata.

Potrivit previziunilor economice de iarna publicate la jumatatea lunii februarie de Executivul comunitar, in Romania deficitul public ar urma sa ajunga la 3,6% din PIB in 2017, fata de 3,2% cat estima in toamna, pentru ca in 2018 sa urce la 3,9% din PIB.

“Bugetul pe 2017 adoptat de noul Guvern contine mai multe reduceri de taxe (in special eliminarea contributiilor sociale pentru pensii mici) la care se adauga majorarea cheltuielilor pentru pensii si salarii in sectorul public. In consecinta, deficitul guvernamental este preconizat sa creasca la 3,9% din PIB in 2018 din cauza efectelor majorarii semnificative a pensiilor programata pentru luna iulie 2017”, avertiza Comisia Europeana la vremea respectiva.

Totodata, Comisia Europeana a revizuit in urcare, la 4,4%, estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti in acest an, avansul urmand sa incetineasca la 3,7% in 2018.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *