Ministerul Finantelor si ANAF intentioneaza sa angajeze tineri absolventi pe care sa-i specializeze la Scoala de Fiscalitate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

nafMinisterul Finantelor Publice si ANAF intentioneaza ca, pe o parte a posturilor vacante, sa angajeze tineri absolventi de invatamant superior, pe care sa-i specializeze la Scoala de Fiscalitate, iar in acest fel impactul la buget ar fi mai redus, se arata intr-un comunicat al ANAF remis joi AGERPRES.

Reprezentantii Fiscului precizeaza, in context, ca aceste intentii presupun modificarea cadrului legislativ in conditiile in care, in prezent, recrutarea functionarilor publici debutanti presupune promovarea unui concurs pentru ocuparea unei functii publice.

“Ministerul Finantelor Publice si ANAF vor ca pe o parte a posturilor vacante sa angajeze tineri absolventi de invatamant superior, pe care sa-i specializeze la Scoala de Fiscalitate. Impactul la buget ar fi mai redus, iar tinerii angajati ar aduce in institutie un suflu proaspat, de care ANAF are mare nevoie. Aceste intentii strategice ale managementului ANAF implica, desigur, si propuneri de modificare a cadrului legislativ, deoarece, in prezent, recrutarea functionarilor publici debutanti presupune promovarea unui concurs pentru ocuparea unei functii publice, efectuarea unei perioade de stagiu si obtinerea unui calificativ corespunzator pentru a putea fi numiti functionari publici definitivi, in conditiile Codului administrativ”, precizeaza sursa citata.

ANAF arata, de asemenea, ca absolventii ar urma sa fie selectati in functie de o serie de criterii, cum ar fi nota finala a examenului de absolvire, note obtinute la disciplinele de specialitate si interviu.

In baza lor, acestia vor intra in sistem ca stagiari, vor beneficia de indrumatori si vor urma, totodata, cursurile Scolii de Fiscalitate, Finante Publice si Vama. La finalul perioadei de stagiu, debutantii vor sustine un examen, vor fi evaluati, pentru a se stabili modul in corespund exigentelor institutiei.

“ANAF intentioneaza sa angajeze, in sistemul fiscal, tineri valorosi, absolventi de studii superioare de specialitate, deoarece o treime din personalul sau are varsta cuprinsa intre 51 – 60 de ani. Mai mult decat atat, in perioada 2019 – 2020, vor iesi la pensie aproape 2.500 de angajati ai ANAF, dintre cei 23.500. Astfel, concluzia managementului ANAF a fost ca personalul trebuie intinerit, iar media de varsta trebuie scazuta. Pe langa cursurile de pregatire din cadrul Scolii de Finante Publice si Vama, din cadrul MFP (care se va transforma in Scoala de Fiscalitate, Finante Publice si Vama), tinerii angajati vor beneficia si de un transfer de know – how de la colegi indrumatori, cu o bogata experienta si un nivel profesional ridicat. In acest sens, intentia conducerii ANAF este de a transforma majoritatea celor aproape 3.000 de posturi vacante existente in posturi de inspectori debutanti. Acest fapt nu reprezinta un efort bugetar semnificativ”, precizeaza presedintele ANAF, Mirela Calugareanu.

Sindicatul National Meridian a aratat, miercuri, ca angajarea fara examen a personalului la ANAF din randul tinerilor absolventi, numai in baza notelor de la materiile studiate in facultate, nu asigura o selectie a celor mai buni candidati, iar masura nu are acoperire legala deoarece nu se poate intra in randul bugetarilor fara promovarea unui concurs.

“Aceasta initiativa nu este noua, prima data fiind raspandita in spatiul public de catre ministrul Finantelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici. Desi in cadrul ANAF este nevoie acuta de personal, deficitul de angajati ajungand sa depaseasca 20%, nu credem ca aceasta varianta aleasa de ocupare a posturilor este cea mai buna. Angajarea personalului din randul tinerilor absolventi numai in baza notelor de la materiile studiate in facultate nu asigura o selectie a celor mai buni candidati, ce poseda calitatile si aptitudinile corespunzatoare. Mai mult decat atat, aceasta masura nu are nici macar acoperire legala deoarece, in prezent, nu se poate intra in randul bugetarilor fara promovarea unui concurs”, se arata in comunicatul sindicatului, remis AGERPRES.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2