Ministerul Justitiei propune revizuirea planului de actiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica, vineri, un proiect de hotarare de Guvern privind revizuirea planului de actiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020, informeaza AGERPRES.

Potrivit notei de fundamentare postate pe site-ul Ministerului Justitiei, Consiliul de management strategic (COMS), care este responsabil de stabilirea strategiei si a viziunii de dezvoltare pe termen mediu si lung si a prioritatilor generale a ale sistemului judiciar, a adoptat pe 6 martie 2018 un raport de monitorizare a planului de actiune, din care rezulta o serie de intarzieri in indeplinirea unora dintre obiectivele stabilite.

“Din analiza prezentata in Raportul de monitorizare a reiesit ca, pana la data de 31 ianuarie 2018, aproximativ 26% dintre indicatori prevazuti in Planul de actiune fusesera realizati, aproximativ 60% dintre indicatori erau in curs de realizare (43,42% in termen, iar 17,05% cu termen depasit), iar restul de 14% dintre indicatori erau nerealizati”, se arata in nota de fundamentare.

Conform aceleiasi surse, a fost analizat si stadiul indeplinirii indicatorilor care au avut ca termen de realizare 31 decembrie 2017 sau o data anterioara, constatandu-se ca 37,62% au fost realizati, 41,28% sunt in curs de realizare avand termenul depasit, iar 21,10% sunt nerealizati.

COMS a stabilit ca Grupul tehnic de lucru care ii sprijina activitatea va demara actiunile necesare pentru remedierea deficientelor constatate, printre care si formularea unor propuneri de revizuire a planului de actiune. In procesul de revizuire s-a avut in vedere si faptul ca, fata de momentul elaborarii si adoptarii planului de actiune, au intervenit o serie de modificari ale conditiilor luate in considerare initial, inclusiv aplicarea unui nou program de guvernare.

Printre masurile nou-propuse se numara construirea penitenciarelor Berceni si Unguriu printr-un proiect finantat din fonduri externe rambursabile (prevazuta intr-un memorandum adoptat in sedinta de guvern din 7 martie 2018), Construirea/modernizarea de noi locuri de detinere si spatii multifunctionale (in cadrul proiectelor Correctional, 4 Normallity si Child finantate prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-202) si Operationalizarea Institutului National de Criminologie.

Masuri propuse spre eliminare sunt reabilitare termica a imobilelor din sistemul penitenciar, reconfigurarea aplicatiei PMSweb si extinderea cu noi module in concordanta cu noua legislatie executional-penala si evaluarea impactului buletinelor periodice de jurisprudenta ale curtilor de apel si ICCJ in activitatea de judecata.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2