Ministerul Mediului: Buget din Fondul de Mediu pentru o schema de ajutor de stat destinata industriei de reciclare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Mediului a cuprins in bugetul din 2018 o suma destinata sprijinirii industriei de reciclare din Romania, printr-o schema de ajutor de stat, a anuntat, joi, ministrul de resort, Gratiela Gavrilescu, informeaza AGERPRES.

„Cum procentul de reciclare a deseurilor este extrem de mic in Romania si cum aceasta industrie ar trebui sa o dezvoltam si nu oricum, am decis sa prindem bani in bugetul Fondului de Mediu pentru o schema de ajutor de stat, o premiera pentru Romania. Este un lucru pe care ni-l dorim sa fie extins, ca, prin implementarea Planului National de Gestionare a Deseurilor si instrumentele economice pe care Guvernul le va adopta in perioada urmatoare, colectarea selectiva sa aiba o pondere extrem de mare, benefica pentru generatiile viitoare nu numai din punct de vedere economic, dar cu precadere din punct de vedere al sanatatii populatiei. In acelasi timp, prin banii de la Fondul de Mediu, vom lansa Programul National de Constientizare, Informare si Educare a Populatiei, in sensul de a-i invata cum sa colecteze selectiv. Avem deja protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei si cu Ministerul Sanatatii”, a spus Gavrilescu.

Conform ministrului Mediului, la momentul actual, Romania are o rata de reciclare a deseurilor de aproximativ 7%.

„Noi am fost obisnuiti nu sa colectam selectiv, cum se intampla pe vremuri, cand duceam sticle si borcane la scoala, un mod exceptional de constientizare, de protectie a resurselor naturale. Lucrul acesta trebuie sa-l facem in continuare, iar masurile o sa le vedeti”, a adaugat ministrul.

Hotararea de Guvern privind Planul National de Gestionare a Deseurilor (PNGD) a fost aprobata in 20 decembrie 2017, acest lucru conducand la inchiderea unei proceduri de infringement aflata in faza contencioasa, din cauza luarii deciziei de sesizare de catre Comisia Europeana a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), precum si la evitarea acordarii de sanctiuni pecuniare Romaniei.

Totodata, PNGD contribuie la indeplinirea uneia dintre conditionalitatile ex-ante pentru accesarea fondurilor europene in domeniul deseurilor, din cadrul POIM, se subliniaza in comunicat.

Pe 27 aprilie 2017, Comisia Europeana (CE) a trimis Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru neindeplinirea obligatiei de a revizui si adopta Planul National de Gestionare a Deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri, in conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deseurile (Directiva 2008/98/CE) si ale economiei circulare.

Conform forului european, autoritatile romane trebuiau sa revizuiasca si sa actualizeze Planul National de Gestionare a Deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri, cel tarziu in 2013. Comisia a initiat procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor in septembrie 2015 si a trimis Romaniei un aviz motivat in mai 2016, solicitandu-le autoritatilor sa adopte rapid aceste instrumente de baza prevazute de legislatia in materie de deseuri.

Executivul comunitar afirma ca Romania este unul dintre cele mai neperformante state membre in ceea ce priveste gestionarea deseurilor municipale solide. In 2015, aceasta a inregistrat cea mai mare rata de depozitare a deseurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole