Ministerul Mediului demareaza consultari privind ursul brun

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice va demara, la sfarsitul lunii noiembrie, consultari si dezbateri referitoare la elaborarea pachetului de masuri privind managementul populatiei de urs brun din Romania.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis marti AGERPRES, consultarile se vor desfasura in perioada 24 noiembrie — 4 decembrie in 17 judete ale tarii, unde vor fi prezenti ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, si secretarul de stat Anne Juganaru, impreuna cu echipele de experti care au lucrat la elaborarea pachetului de masuri.

Ministrul Attila Korodi va fi prezent in judetele Suceava, Mures, Harghita, Bacau, Prahova, Vrancea si Covasna, in timp ce secretarul de stat Anne Marie Juganaru va participa la dezbaterile din judetele Maramures, Bistrita, Neamt, Brasov, Buzau, Dambovita, Caras-Severin, Gorj, Valcea si Arges.

La dezbateri vor participa reprezentanti ai autoritatilor publice, centrale si locale, gestionari de fonduri cinegetice, organizatii neguvernamentale, universitati, experti in domeniu.

Ministerul Mediului a finalizat pachetul de masuri menit sa imbunatateasca managementul populatiei de urs brun din Romania, iar noua viziune are in vedere sa reduca nivelul conflictelor inregistrate in ultima perioada in regiunile vulnerabile si sa asigure statutul favorabil de conservare al speciei, conform obligatiilor care deriva din Directiva Habitate.

Campania nationala va demara cu o conferinta nationala programata pentru data de 20 noiembrie in Bucuresti, la care vor fi invitati reprezentantii mass-media, precum si toate partile interesate. In cadrul evenimentului, va fi prezentata, in premiera, viziunea MMSC asupra managementului populatiei de urs brun din Romania, dar si documentul care va fi supus consultarii publice.

Conform datelor oficiale, 45% din populatia totala de urs brun din Europa, mai putin Rusia, se gaseste in Romania si Ucraina. Daca in trecut specia Ursus arctos a fost larg raspandita in Europa, in prezent situatia este dramatica: specia a disparut aproape complet in Austria, Germania sau Elvetia, iar vestul si centrul Europei nu mai au populatii stabile si sanatoase de ursi bruni.

In zona Maramuresului, exista intre 200 si 250 de indivizi de ursi, in timp ce in Ucraina estimarea arata un numar intre 180 si 220 de ursi.

La nivel national, statistica releva o populatie de circa 6.000 — 6.500 de ursi, zonele cu densitatea cea mai mare fiind Brasov, Covasna, Harghita, Vrancea, Mures, Bistrita.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1