Ministerul Muncii: 19.070 cetateni romani au plecat la munca in strainatate in primul semestru

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Agentii de plasare forta de munca au mediat si plasat in strainatate, in semestrul I din 2018, 19.070 de cetateni romani, in Germania, Olanda, Austria, Spania, Anglia cu precadere, potrivit datelor pe care le centralizeaza Inspectia Muncii, informeaza AGERPRES.

Totodata, numarul lucratorilor romani care au obtinut contracte de munca in strainatate, prin intermediul retelei EURES, a fost, in primul semestru al acestui an, de 282 persoane, conform datelor remise, la solicitarea AGERPRES, de Ministerul Muncii.

In perioada mentionata, in Spania au plecat cu contract de munca 88 de lucratori romani, in Danemarca – 58, in Portugalia-
49, Marea Britanie – 46, Olanda – 17, Germania – 10, Finlanda – 6, Belgia – 4 si Slovacia, Malta, Ungaria si Franta cate un lucrator roman.

“In plus, este posibil ca si alte locuri de munca vacante promovate pe portalul EURES sa fi fost ocupate de cetateni romani in urma promovarii ANOFM, insa acestia nu au obligatia de a comunica agentiilor judetene ca au incheiat un contract individual de munca. EURES este o retea de cooperare intre Comisia Europeana, serviciile de ocupare a fortei de munca din Statele Membre ale Spatiului Economic European (tarile UE plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein) si alte organizatii partenere implicate pe piata muncii (sindicate, patronate, firme private de plasare). Reteaua are ca obiective facilitarea liberei circulatii a lucratorilor in spatiul european, asigurarea transparentei locurilor de munca vacante la nivel european si, implicit, cresterea gradului de ocupare a cetatenilor”, precizeaza reprezentantii MMJS.

ANOFM a creat, inca din anul 2007, un portal national EURES, ca instrument de informare cu privire la locurile de munca vacante primite de la angajatorii europeni, datele de contact ale consilierilor EURES si alte informatii utile. Reteaua EURES Romania promoveaza toate ofertele de locuri de munca de la angajatorii europeni prin publicarea acestora pe portalul national EURES, prin agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca si prin mass-media.

In plus, cetatenii romani isi pot gasi slujbe in statele membre UE si non UE si cu ajutorul agentilor de plasare forta de munca, care desfasoara activitati de mediere a angajarii in strainatate in conformitate cu prevederile Legii nr.156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, ori al agentiilor de munca temporara.

“Totusi, la estimarea numarului cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, trebuie avut in vedere si faptul ca statutul de membru al Uniunii Europene ofera cetatenilor romani posibilitatea de a se angaja pe piata muncii din celelalte state membre, in baza principiului preferintei comunitare. Libera circulatie si dreptul de a munci in interiorul UE sunt drepturi de baza ale cetatenilor europeni, stabilite prin Tratatele constitutive ale Uniunii Europene. Mai mult, dimensiunea exacta a fluxurilor de mobilitate catre UE este dificil de determinat, pentru ca granitele dintre statele membre sunt larg deschise, nefiind obligatorie inregistrarea, la iesirea sau intrarea pe teritoriul Romaniei, a persoanelor ce detin cetatenia romana sau a unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene”, mentioneaza reprezentantii Ministerului Muncii.

Conform datelor publicate de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica in publicatia “International Migration Outlook 2017”, la mijlocul anului 2015, peste 3,5 milioane de cetateni romani traiau in afara teritoriului Romaniei, in Germania, Spania, Austria, Franta, Italia, Olanda, Malta, San Marino, Suedia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Ungaria, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia si Cipru.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *