Ministerul Muncii anunţă înăsprirea sancţiunilor pentru nereguli constatate la centrele sociale

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Niciun centru de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi şi persoanele vârstnice dependente nu va mai funcţiona fără verificări în teren, transmite Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

„Legislaţia în baza căreia funcţionează centrele de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi, persoane vârstnice dependente şi celelalte servicii sociale va fi reformată din temelii. Niciun centru nu va mai funcţiona fără verificări în teren. Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, împreună cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a iniţiat modificarea legislaţiei privind asistenţa socială din România, după cazurile deosebit de grave descoperite în ultimele luni. Modificările au fost prezentate în primă lectură în timpul şedinţei de Guvern de astăzi, 8 septembrie 2023”, menţionează sursa citată.

O altă modificare legislativă vizează înfiinţarea registrului naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale şi revizuirea registrului electronic unic al serviciilor sociale, astfel încât inspectorii care fac verificările din teren să aibă, în timp real, toate datele necesare.

De asemenea, se introduc controalele inopinate pentru ca furnizorii de servicii sociale să respecte drepturile beneficiarilor în permanenţă, nu doar atunci când sunt în procedura de obţinere a acreditării sau a licenţei de funcţionare. În acest sens, se va apela la conceptul de „client misterios”, iar voluntarii contractaţi de Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială vor putea fi prezenţi în aceste centre. În baza constatărilor sunt iniţiate controalele în teren ale inspectorilor.

Potrivit ministerului de resort, se introduc sancţiuni penale pentru încălcările noii legislaţii, iar amenzile cresc de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei. Cele mai mari sancţiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcţionează fără licenţă sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflaţi în misiune de control.

Doar întreprinderile de economie socială, ONG-urile, cultele recunoscute de lege şi instituţiile statului vor mai furniza astfel de servicii. Entităţile înfiinţate în scopul obţinerii de profit nu mai pot oferi servicii sociale. Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliaţi gratuit de către reprezentanţii ANPIS astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei, se mai arată în noul proiect de lege.

„Toate modificările propuse cadrului legislativ din domeniul asistenţei sociale au avut în vedere preocupările pentru respectarea şi protejarea intereselor persoanelor beneficiare ale acestui sistem, consolidarea rolului inspectorului social, sancţionarea exemplară a abaterilor şi, nu în ultimul rând, parteneriatul nostru cu societatea civilă”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura – Oprescu.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole