Ministerul Muncii propune mentinerea la 400 de lei a ajutorului acordat veteranilor de razboi si vaduvelor veteranilor de razboi

Ministerul Muncii propune mentinerea la 400 de lei a ajutorului acordat veteranilor de razboi si vaduvelor veteranilor de razboi, pentru anul 2019, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul institutiei, informeaza AGERPRES.

Potrivit initiatorilor, de ajutorul anual vor beneficia 5.583 persoane, din care 5.117 persoane platite de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, 200 persoane platite de Ministerul Apararii Nationale, 265 persoane platite de Ministerul Afacerilor Interne si o persoana platita de Serviciul Roman de Informatii.

Sumele destinate platii ajutorului care se acorda veteranilor de razboi, vaduvelor de razboi precum si accidentatilor de razboi in afara serviciului ordonat se suporta din bugetele celor 4 institutii.

Drepturile de care beneficiaza persoanele care au calitatea de veterani de razboi si vaduve de razboi, precum si de accidentati de razboi in afara serviciului ordonat, care au suferit o infirmitate din cauza actiunii mijloacelor de lupta ale razboiului au fost reglementate prin Legea nr.44/1994. Potrivit actului normativ, pentru aceste categorii de persoane se acorda un ajutor anual pentru acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice, al carui cuantum se stabileste anual, prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilor si posibilitatile de sustinere din bugetul de stat, avand la baza propunerile asociatiilor veteranilor de razboi.

“In anul 2018, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost reglementate masuri menite sa mentina volumul cheltuielilor bugetare la un nivel care sa permita respectarea conditionalitatilor asumate de Guvernul Romaniei, inclusiv in ceea ce priveste nivelul deficitului bugetar. Astfel, s-a reglementat la art.40 alin.(1) lit. c) din actul normativ mentionat ca, in perioada 2019 – 2021, drepturile prevazute de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia drepturilor prevazute la art. 11, sa se mentina in plata la nivelul acordat pentru luna decembrie 2018”, se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de Hotarare de Guvern.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1