Ministerul Sanatatii: 25 de persoane internate in urma cazului de la Timisoara

Un numar de 25 de persoane sunt internate in unitati medicale din judetul Timis in urma cazului de la Timisoara, potrivit unei informari a Ministerului Sanatatii, data publicitatii luni seara, informeaza AGERPRES.

Astfel, la Spitalul “Louis Turcanu” sunt internati 12 copii cu evolutie favorabila si monitorizati pana marti si 5 adulti insotitori, iar la Spitalul Judetean de Urgenta sunt internate opt persoane, toate stabile, insa cifrele sunt in dinamica.

Potrivit sursei citate, la locul de cazare s-au prezentat patru persoane.

Politia Timis a deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpa in cazul deratizarii dintr-un bloc din Timisoara, de pe strada Mioritei, in urma careia trei persoane au decedat si mai multi adulti si copii au ajuns la spital.

“In urma primelor verificari s-a stabilit ca este vorba despre o societate comerciala care a efectuat activitati de deratizare. S-a mers pe acest fir, am cautat sa vedem daca au mai fost si alte locatii unde s-au mai efectuat deratizari, am identificat ca mai sunt si altele doua in afara de acest bloc. In continuare facem cercetari, este ancheta in derulare, este dosar penal sub supravegherea unui procuror pentru ucidere din culpa”, a declarat luni seara, intr-o conferinta de presa, seful IPJ Timis, Alin Petecel.

In acelasi context, sefa Directiei de Sanatate Publica Timis, Cornelia Malac, a precizat ca firma care a efectuat deratizarea in bloc, la solicitarea locatarilor, saptamana trecuta, trebuia sa anunte populatia vizata.

Seful ISU Timis, Lucian Mihoc, a detaliat in conferinta de presa, ca in jurul orei 12,40 a primit o informare din partea UPU SMURD Timisoara, ca in timp foarte scurt s-au inregistrat trei decese.

“A fost o suspiciune de intoxicare, fapt pentru care operativ la adresa respectiva am trimis un echipaj CBRN (chimic, biologic, radioactiv si nuclear) pentru a afla clasa de substante. A fost evacuat intregul imobil (parter si patru etaje) cu 200 de apartamente. In urma efectuarii primelor cercetari chimice, efectuate de ofiterul specialist impreuna cu echipajul CBRN, s-a constatat ca intre etajele III-IV era prezenta slaba a unei substante neurotoxice.

S-a descins si in celelalte apartamente unde s-au inregistrat si cele 3 decese, unde s-au constatat prezenta slaba a substantei neurotoxice, iar la etajul III un nivel mediu de substanta neurotoxica. Echipajul CBRN mai efectueaza cercetari si la alte doua locatii indicate unde vineri s-a efectuat o deratizare/dezinsectie de catre o firma, iar procesul verbal intocmit de firma arata ca s-au folosit urmatoarele substante: deadina (100 grame), cipermetrina (concentratie 6,85%), tetrametrina (concentratie 1,25%), coformulad si raticid rodex pasta. Activitatea efectuata de firma in data de 14 noiembrie a fost facuta la solicitarea asociatiei de proprietari, noi facand aceasta prima cercetare in domeniul chimic. Nu s-a constatat prezenta de substante radioactive sau alte substante”, a afirmat seful ISU Timis.

Potrivit acestuia, primele masuri operative luate de ISU Timis au fost evacuarea intregului imobil, transportarea persoanelor catre UPU ale Spitalului Judetean si Municipal, continuarea ventilarii tuturor spatiilor, iar la fata locului se efectueaza cercetari de catre reprezentantii Politiei si ai Parchetului.

La celelalte doua locatii – doua unitati de alimentatie publica, un club si un restaurant – care actualmente sunt inchise si se face prima cercetare, s-au deplasat echipele CBRN, dar nu s-au identificat persoane intoxicate. Insa, pentru a preintampina orice situatie, a fost interzis accesul si va urma ventilarea acelor spatii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1