Ministerul Sanatatii face apel catre populatie sa mearga la centrele de transfuzii sa doneze voluntar sange

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministerul Sanatatii face apel catre populatie sa mearga la centrele de transfuzii sa doneze voluntar sange, avand in vedere deficitul care se inregistreaza in lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, dar si nivelul ridicat al cererii zilnice a unitatilor sanitare, informeaza AGERPRES.

“Avand in vedere sesizarile constante privind deficitul de sange si produse de sange din unele unitati sanitare, Ministerul Sanatatii face apel catre populatie sa mearga la centrele de transfuzii sa doneze voluntar. De exemplu, numai in Bucuresti exista un deficit de colecta, care se accentueaza in perioada verii, avand in vedere ca cererea zilnica a unitatilor sanitare este de 700 – 800 componente sange/zi, iar Centrul de transfuzii poate sa asigure 500 componente/zi si mai putin in perioada verii. In lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, sistemul se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20 – 25% mai putini donatori fata de media obisnuita. Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operatiilor planificate. Ca urmare, se creeaza un dezechilibru intre cerere si cantitatile disponibile”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii remis, vineri, AGERPRES.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a multumit persoanelor care inteleg importanta donarii de sange si, prin gestul lor, ajuta pacientii.

“Vreau sa multumesc si celor 43 de donatori care au participat ieri (joi – n.r.) la actiunea organizata de Centrul de Transfuzii Bucuresti prin care a fost marcata Ziua Mondiala a Donatorului. Tot in Parcul Herastrau ii asteptam in weekend pe tineri, pentru a dona”, a declarat Pintea, citata in comunicat.

Ministrul Sanatatii a subliniat, totodata, efortul depus de reprezentantii centrelor de transfuzii pentru atragerea de donatori prin campanii si actiuni dedicate, dar a adaugat ca trebuie facut mai mult.

“Conducerea Institutului National de Hematologie trebuie sa faca o analiza a situatiei centrelor de transfuzie si sa analizeze posibilitatea de prelungire a programului de lucru sau de organizare a acestuia si pe perioada weekendului in orasele unde exista centre universitare, acolo unde nevoia de sange si produse din sange este mai mare”, a afirmat Sorina Pintea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *