Ministerul Sanatatii: Program de finantare a markerilor moleculari pentru stabilirea diagnosticului primar precis in cancerul pulmonar

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat miercuri, la un workshop pe tema politicilor publice in domeniul cancerului pulmonar, ca, incepand cu acest an, va fi introdus un program de finantare a markerilor moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis, precum si monitorizarea raspunsului terapeutic, astfel incat pacientul sa beneficieze de tratament tintit, informeaza AGERPRES.

Potrivit unui comunicat de presa al MS, organizarea si finantarea acestui program, care sa asigure nevoile unor centre de diagnostic, reprezinta “un inceput logic” al unei strategii de diagnostic si tratament a cancerului.

“In conditiile in care, in Romania, anual, sunt diagnosticate peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, a fost subliniata importanta preventiei primare si secundare care determina cresterea sperantei de viata. De asemenea, a fost reiterata necesitatea implementarii politicilor existente de combatere a consumului de tutun, fiind dovedita cauzalitatea directa intre aparitia cancerului pulmonar si fumat”, afirma sursa citata.

Ministrul Sanatatii a precizat ca, incepand din acest an, finantarea centrelor oncologice va fi conditionata de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic si indicatie terapeutica.

Astfel, orice decizie terapeutica va fi consecutiva analizei cazurilor oncologice in cadrul acestor comisii multidiciplinare (tumor board), care, in functie de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutica adecvata.

“Este important sa asiguram tratamentul adecvat, de aceea vom continua introducerea de noi tratamente. De asemenea, datorita bugetului generos pentru investitii de care Ministerul Sanatatii va beneficia in acest an, vom achizitiona aparatura necesara pentru diagnostic si tratament astfel incat specialistii din domeniu sa poata oferi serviciile medicale necesare in aceasta afectiune”, a explicat Sorina Pintea, citata in comunicat.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2