Ministerul Sanatatii recomanda masuri de prevenire a infectarilor cauzate de intepaturile de tantari

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa ia toate masurile necesare pentru prevenirea infectarilor cu West Nile prin intepaturile de tantari si autoritatilor administratiei publice locale sa intensifice dezinsectia in localitati, relateaza Agerpres.

Principalele masuri de protectie recomandate sunt: evitarea expunerii la tantari, imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi; utilizarea substantelor repelente de tantari; montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tantarilor; limitarea deplasarilor in zonele cu multa vegetatie si umiditate ridicata (parcuri, paduri, ape statatoare etc.); asigurarea masurilor de desecare a baltirilor de apa din jurul gospodariilor; indepartarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei si a gunoiului menajer.

Potrivit unui comunicat al MS, aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu prezinta simptome. Insa, in cazul in care se identifica semne si simptome – febra, durere de cap intensa, dureri musculare, varsaturi, eruptii cutanate -, trebuie sa se mearga la cel mai apropiat cabinet medical.

„In cazurile severe, care afecteaza cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afectiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renala cronica), pot aparea si alte simptome: rigiditate a gatului, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala cronica, slabiciune musculara”, spun specialistii.

MS mentioneaza ca supravegherea privind infectia cu virusul West Nile a debutat inca din luna iunie si pana in prezent nu au fost raportate cazuri in tara noastra.

„In ceea ce priveste alte boli transmise prin intermediul tantarilor precizam ca cele cateva cazuri de malarie inregistrate in fiecare an sunt cazuri izolate, depistate la persoane care au calatorit sau provin din zone in care exista malarie. Infectia cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin intepatura de tantar si nu exista cazuri de malarie cu transmitere secundara prin intermediul tantarilor. Nu exista vaccin sau tratament antiviral specific pentru infectia cu virusul West Nile”, arata MS.v

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole