Ministrul Agriculturii: La aceasta data sunt cateva milioane de miei pregatiti pentru piata

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, vineri, ca in acest moment exista miei romanesti pentru Sarbatorile Pascale, iar „preturile sunt bune”, la fel ca si anul trecut, informeaza AGERPRES.

„Pentru toti consumatorii din Romania sunt miei romanesti. Sunt si mici si mari, taiem in functie de cerinte si evident de posibilitatile din fiecare ferma. La aceasta data sunt cateva milioane de miei pregatiti pentru piata. V-as ruga sa va duceti in sectorul 4 sa vedeti ca deja a inceput acest eveniment pe care il asteptati”, a spus Petre Daea.

Ministrul a precizat ca in tara exista targuri autorizate unde fermierii vand miei, dar sunt si lanturile de magazine unde marfa romaneasca este prezenta alaturi de cea din import.

„Si preturile sunt bune. Am vazut. Acum preturile sunt ca si anul trecut. E adevarat ca la inceput fiecare are o tendinta cand iese pe piata sa creasca (preturile – n.r.), dar vremea il potoleste cum de altfel vedeti s-a potolit vremea si afara. Nu mai este zapada, este frumos”, a afirmat seful de la Agricultura.

Daea le-a spus jurnalistilor ca nu are in vedere un loc anume de unde va cumpara miel de Paste, adaugand ca in mod sigur nu va lua mielul de la ciobanii care ii sunt cu totii prieteni.

„Eu nu am oi, nu am nici o orientare de unde iau, dar de undeva tot trebuie sa iau…Toti ciobanii mei sunt prieteni, dar nu iau niciun miel de la niciun cioban pentru ca prietenii trebuie sa ii ajuti, sa nu le ceri miei ca nu e bine”, a mai spus Petre Daea.

Anul trecut, numarul mieilor sacrificati pentru Sarbatorile Pascale, inclusiv in gospodariile populatiei, a fost in jurul a 3 milioane, la aproape jumatate fata de anii trecuti, din cauza reducerii consumului si a resurselor financiare scazute

Mielul in viu poate fi achizitionat in prezent la un pret situat intre 7 si 8,5 lei pe kilogram in viu, in functie de greutate, iar tul carnea de de miel se situeaza intre 20 si 30 de lei kilogramul.

Presedintele Asociatiei Eco Miorita Vurpar din judetul Sibiu, Florin Dragomir, a declarat recent pentru AGERPRES ca pretul carnii de miel va fi mai mare in acest an si poate ajunge la 30 de lei, pe fondul unei crize de miei ce se anunta de Paste, dupa ce multe animale au fost deja sacrificate si exportate in Italia, Spania si Grecia.

Potrivit datelor publicate luni de Eurostat, Romania se situeaza pe locul al treilea in Uniunea Europeana in ceea ce priveste efectivele de ovine, cu aproximativ 9,8 milioane de oi in anul 2017, fiind devansata doar de Marea Britanie, cu 24,5 milioane capete si Spania cu 15,9 milioane ovine.

Balanta comerciala cu produse agroalimentare arata ca Romania a incasat peste 315 milioane de euro, in primele trei trimestre din 2017, din exporturile de animale vii in spatiul intra si extracomunitar, in crestere cu aproape 15% fata de perioada similara din 2016, cand incasarile au totalizat aproape 275 de milioane de euro.

Cele mai mari sume au fost obtinute din exporturile de animale vii din speciile ovine si caprine, circa 146,8 milioane de euro pentru 67.137 tone.

Consumul de carne de ovine in anul 2016, in Romania, a fost in medie de 2,6 kg/locuitor, in usoara crestere fata de 2015 cand se inregistra un consum de 2,3 kg/locuitor, dar semnificativ mai mare fata de anul 2014 cand era de numai 0,7 kg/locuitor anual. Consumul cel mai mare de carne de oaie, respectiv de miel, este in perioada Pastelui, cand necesarul este acoperit in mare parte din productia autohtona.

In comparatie, media consumului in UE a fost de 2 kilograme pe locuitor anual in 2015, fata de 1,9 in 2014, Franta si Irlanda inregistrand cel mai mare consum, de 2,9 kilograme, respectiv 2,8 kilograme pe locuitor anual.

Ministerul Agriculturii a lansat anul trecut campania ‘Alege Oaia!’ pentru promovarea si incurajarea consumului de carne si produse din carne de oaie in randul romanilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2